Hopp til innhold

Sagde seg til seier

Med motorsag, slipeplater og målestokk skal 12 tonn is formes til et kunstverk utenfor Kunstnersenteret i Buskeruds galleri.

Emil Olofsson sager i isen

Isen spruter når svenske Emil Olofsson sager seg gjennom isen.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Ved Union Scene i Drammen sentrum, er iskunstgruppen Minus i full gang med å sage ut og sette sammen blokker av is.

Peder Istdal

Peder Istad er leder i is- og snøkunstgruppa Minus

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Isskulpturen skal stå ferdig til lørdag, og det er viktig at de fire karene er effektive.

– Det er veldig mye håndverk i det her, vi må være nøye, ellers kommer vi skeivt ut, fastslår Peder Istad, som leder teamet av iskunstnere.

I det NRK møter gjengen, står isblokkene på rekke og rad, og noen har rukket å bli stablet på hverandre til å se ut som en omvendt iglo. Dette er begynnelsen på det som skal bli en tett, sylinderaktig form, forteller Istad.

Kunst som reagerer på deg

I samarbeid med lysdesignstudiet på Høgskolen i Buskerud, skal skulpturen også bli utstyrt med flerfargede lys og bevegelsessensorer. Sistnevnte gjør at skulpturen skifter farge når tilskuere og forbipasserende beveger seg rundt isen.

Navnet på prosjektet er Reseptor, noe Istad mener passer godt til skulpturens egenskaper.

– En reseptor er noe som tar imot signaler og sender det videre. Det skaper noe du blir oppmerksom på, og kommer du nærmere blir den oppmerksom på deg. Det blir en dialog mellom objektet og personen.

en sylinderform i startfasen

Det som ser ut som en omvendt iglo, skal bli en sylinder. For å lage den, må isen først kuttes i blokker og stables. Deretter slipes kantene til myke former.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Konkurransevinner

Prosjektet ble valgt til å smykke galleriets inngang, etter å ha vunnet konkurransen «Lyskunst i byrom og elveløp». Kunstnersenteret i Buskerud utlyste konkurransen for å finne et verk til å stå ute i kulda og lokke publikum inn i gallerivarmen, som mål.

Daglig leder ved senteret, Andor Roksvåg, beretter at ut ifra alle bidragene som ble sendt inn, var det iskalde prosjektet det som vekket høyest interesse.

– Vi la vekt på at dette skulle vises i mørketida. Dette var det mest interessante. Det at de kunne bruke lys som et spesielt element var en viktig del. En isskulptur er gjennomskinnelig, den tar imot lys på en helt spesiell måte. Det kan være veldig vakkert i mørketida å få se på.

Andor Roksvåg med Minus

Andor Roksvåg er fornøyd med vinnerprosjektet.

Foto: Thea Pernille Bjelke Christophersen / NRK

Iskunstens levetid utenfor bygget, er avhengig av værforholdene. Roksvåg regner med at den vil få stå i minst tre uker, og i verste fall til den smelter.