NRK Meny
Normal

Rekordmange har sommerjobb på Kongsberg

Hvert år søker tusenvis av ingeniørstudenter på sommerjobb i Kongsberggruppen. I år har de tatt inn rekordmange. Det de utvikler i løpet av sommeren, kan være gull verdt for bedriften.

Rekordmange har sommerjobb i Kongsberggruppen

Simuleringsstyrte tankser, ballonger som kan løfte tunge gjenstander og droner som kjører på vann. Når sommervikarene i Kongsberggruppen utvikler ny teknologi, er det bare fantasien som kan stoppe dem.

Rekordmange søkere

I år var det rekordmange som søkte på sommerjobb i Kongsberggruppen. Bedriften fikk inn over 2000 søknader fra håpefulle studenter. 179 fikk plass, mot 145 i fjor. Her, på utstillingen av sommerprosjektene deres, møter vi noen av dem som har jobbet hardt for å vise seg fram.

Vegard Saga er med på å utvikle en vanngående drone, som er bygd med utgangspunkt i en vannskuter.

– I fremtiden kan det brukes til lete- og søkeoppdrag der helikoptere og båter ikke kommer inn. Det vil være et naturlig militært fartøy, da du kan gå inn i farlige områder. Fordi den er ubemannet, har du egentlig veldig mange muligheter. Du kan legge på mye utstyr, som radar. Den kan brukes til å lete etter miner og ubåter, sier Vegard.

Vegard Saga

Vegard Saga

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Benedicte Meløy Christensen

Benedicte Meløy Christensen

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Flest menn

Også Benedicte Meløy Christensen er fornøyd med arbeidsplassen i sommer, selv om det er flest menn blant kollegene.

– Det er egentlig veldig hyggelig. På vårt team er vi ni stykker, og bare to av oss er jenter, med det har gått veldig fint.

Ikke bare norske studenter er med på å bringe teknologien videre. Studenter fra Italia, England og USA er også med på prosjektene. Og konsernsjef Walter Quam mener det er viktig å satse på studentene, selv om det er nedgangstider i bransjen.

Walter Quam

Konsernsjef Walter Quam

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Ja, det er kjempeviktig. Vi lærer noe hvert eneste år. Det er en stund siden vi andre studerte, og studentene har med seg mye kunnskap. Noe av det studentene jobber med, ender i kommersielle prosjekter, sier konsernsjefen.