Hopp til innhold

Politiet henlegger flere saker

- Strammere prioriteringer etter at politiet begynte å nekte overtid.

Politi

Flere saker henlegges som følge av politiets ressurser.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

I Nordre Buskerud bruker politiet nå i gjennomsnitt rundt 110 dager på å oppklare en forbrytelse, mens det på samme tid i fjor tok mellom 80 og 90 dager.

- Politiet gjør strammere prioriteringer og henlegger flere saker etter at politiet begynte å nekte å jobbe overtid, sier politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt.

Færre saker blir oppklart, og de mindre sakene henlegges i større grad enn før.

Krevende hverdag

- Saksmengden hoper seg opp, og det er klart at blir mer krevende for lederne og drive butikken i det daglige, sier tillitsvalgt Roger Fjellin om hverdagen for politiet, nå som de ikke vil jobbe overtid lenger.

- For dem som er fornærmet og har vært utsatt for ulovligheter og kriminalitet må det være frustrerende at politiet må prioritere sånn. Nå tror jeg vi må se hva slags ressurser vi har i det daglige, ved å bare bruke vanlig arbeidstid, som alle andre også gjør, sier Fjellin.

Mindre straffbare saker henlegges

Når ledelsen ikke kan basere seg på at politiet vil jobbe overtid for å gjøre jobben ferdig, gjør det at mindre saker i større grad henlegges. Det forteller Arne Erik Håkonsen som er etterforskningsleder i Nordre Buskerud politidistrikt.

- Vi henlegger en del mindre straffbare forhold. Det er jo veldig mange som anmelder saker for å få tilbake penger fra forsikringsselskapet. Vi forsøker å informere dem så godt vi kan om at vi dessverre ikke har kapasitet til å etterforske. De blir gjerne henlagt samme dag, eller dagen etter at de kommer inn hos oss, sier Håkonsen.

Saker som ofte blir henlagt er ifølge Håkonsen små tyverisaker, naskeri med ukjente gjerningsmenn og tyveri fra ferie andre steder.

- Prioriterer familie og fritid

Også i Søndre Buskerud er etterforskningsarbeidet preget av politiets overtidsnekt.

- Vi prioriterer beinhardt hver dag. Vi er nødt til å prioritere det viktigste og de mest alvorlige sakene først. Vi har mindre ressurser å bruke og vi har mindre fleksibilitet fra mannskapene våre som i stor grad prioriterer familie og fritid, og ikke ønsker å jobbe ekstra overtid, forklarer politimester Christine Fossen.

De alvorligste sakene etterforskes fortsatt. Mindre alvorlig kriminalitet blir gjerne henlagt. Voldssaker, brann og overgrepssaker prioriteres.

- Her må det legges i riktig kø, og mindre voldssaker må kanskje måtte vente noe lenger enn det normalt hadde vært tidligere, sier politimesteren.

- Ansatte vil stå på

Det er ikke bare ledelsen som er frustrert over at politiet ikke får gjort jobben sin ordentlig. Det gjelder også de ansatte.

- Det er nok krevende for mange. Det er nok mange som skulle ønske at de kunne gjøre en bedre jobb. Når klokka er halv fire går de fleste hjem. Sånn har det vært i lang tid, og sånn vil det fortsette fram til det blir en løsning, forteller tillitsvalgt Roger Fjellin.

Flere nyheter fra NRK Buskerud