Ordføreren forbereder seg til vielser

MJØNDALEN (NRK): Med CD-spilleren klar og store tanker om hvordan seremoniene skal bli, er ordfører Bent Inge Bye i Nedre Eiker godt forberedt til å smi par i hymens lenker.

Bent Inge Bye

SEREMONIMESTER: Ordfører Bent Inge Bye har et variert musikk-utvalg å tilby vordende ektepar.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Fredag vil nemlig kommunal – og moderniseringsminister Jan Tore Sanner foreslå at retten til å vie folk borgerlig overføres fra domstolene til kommunene. Får han det som han vil, kan du snart få ordføreren i kommunen til å være seremonimester.

Ordføreren i Nedre Eiker tar det hele med et smil. Her er det plass til alle. Det spiller ingen rolle hvilken etnisitet du har, eller hvem den utkårede er. Kontoret er pyntet med kulepenner, og fra CD-spilleren kommer smekre toner fra "Boris Kovac & Ladaaba Orchest".

– Dette er "The Last Balkan Tango", og hvis jeg fortsetter som ordfører etter valget, lover jeg pomp og prakt, sier Bye.

Eliteserievielse er et alternativ

Allerede har han fått en forespørsel fra et vordende ektepar.

– De får to valg. Enten kan de gifte seg i kommunestyresalen med musikken du hører i bakgrunnen, eller så kan de bokstavelig talt gifte seg i eliteserien i fotball, nærmere bestemt på Mjøndalen stadion, ler Bye.

Likevel ser han visse utfordringer ved den nye oppgaven. For når ekteparet står der og ordføreren spør om navnet, kan han fort komme til å glemme rollen som seremonimester og bruke makten ordførerklubba har gitt ham.

– Det blir jo skandale hvis jeg plutselig sier "har du andre forslag", eller "har du økonomisk fundament for dette". Så vi må nok øve oss, for ikke å gå i den fella der.

Ordfører Bent Inge Bye i Nedre Eiker forbereder seg til å overta borgerlige vielser. Regjeringen foreslår å flytte disse fra domstolene til kommunene.

Hør Bent Inge Bye fortelle om hvordan han tenker seg en mulig seremoni.