Hopp til innhold

Ny bok om Therese: – Åpner for flere svar

Ti små minutter en søndagskveld i 1988 vil kunne gi svaret på hva som skjedde da ni år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell i Drammen, hevder forfatter i ny bok.

Therese Johannessen

Therese Johannessen ble bortført fra Fjell i Drammen på kvelden 3. juli 1988

Foto: Privat

– I over 30 år har Therese-saken plaget meg. Jeg har alltid hatt den med meg. Jeg har aldri lagt den helt bort, sier krimreporter og forfatter Per Asle Rustad.

I forordet til boka «Hvem tok Therese?» som lanseres 7. november, skriver Rustad: «Vi har aldri vært nærmere en mulig løsning på denne gåten enn vi er nå.»

Per Asle Rustad

Per Asle Rustad har skrevet boka «Hvem tok Therese?»

Foto: Pia Sønstrød

– Det kan jeg si fordi jeg etter alle disse årene har en veldig detaljert oversikt over tidslinjen mellom klokka 1830 og 2030. Jeg har snakket med naboer, vitner, familie og andre involverte. Therese-saken er veldig kompleks, men det er noen viktige spor vi kan utelukke nå, sier Rustad.

Nå håper han at boka vil kaste nytt lys over krimgåten, og at folk som leser boka vil stå fram med opplysninger som fører til at familien får svar på hva som egentlig skjedde.

Therese Johannessen

Dagsrevyens innslag dagen etter at Therese Johannessen forsvant fra Fjell.

Den røde Volvoen

Rustad mener at mange av de sporene politiet mente var viktig i etterforskningen, viser seg å være feil.

Et viktig spor det ble brukt mye tid på, var en vitneforklaring om en rød Volvo som sto parkert utenfor oppgangen der Therese bodde.

I bilen skulle det ha sittet en mann med arr.

Boligblokken i Lauritz Hervigs vei 74 A, der Therese Johannessen bodde.

Utenfor blokka til Therese skulle det ha stått en rød Volvo som var sentral i etterforskningen. Det er feil, mener Per Asle Rustad.

Foto: Caroline Utti / NRK

– Dette er feil. Det var aldri noen rød Volvo som var involvert i forsvinningen, sier Rustad. Vitnet som sa hun hadde sett Volvoen, har snakket usant. Det har hun innrømmet.

– Politiet brukte store ressurser på dette sporet, men historien stemmer ikke, skriver Rustad i boka.

Mystisk mann

Et annet spor som Rustad mener å ha dekning for å si ikke stemmer, er historien om den mystiske mannen som ble sett inne i oppgangen der Therese bodde like før hun forsvant.

For politiet har dette vært et av hovedsporene.

Mannen har vært etterlyst med såkalte robotbilder flere ganger.

– Historien stemmer ikke, sier Rustad. Det var aldri noen mystisk mann i oppgangen. Vitnebeskrivelsene er feil, og politiet ble forledet til å tro at dette var et viktig spor.

Boligblokken i Lauritz Hervigs vei 74 A, der Therese Johannessen bodde.

I oppgangen der Therese bodde skal det angivelig ha vært en mann som snakket med Therese rett før hun forsvant. Denne historien stemmer ikke, mener Per Asle Rustad.

Boligblokken i Lauritz Hervigs vei 74 A, der Therese Johannessen bodde.

Lenger inn i gangen er heisdøra som Therese brukte opp til leiligheten i Lauritz Hervigsvei 74a

Området og gangveien ved Lauritz Hervigs vei 74 A, der Therese Johannessen bodde.

Gangbrua over til kiosken på Fjell. Therese fikk penger av sin bestemor og gikk over til kiosken kl 18.

Fyringsanlegget på Fjell ligger rett ved der Therese Johannessen bodde.

Pipa til fyrsentralen på Fjell er et landemerke, og rager høyt i svingen på nedsiden av lokalene der kiosken var.

Området og gangbrua ved Lauritz Hervigs vei 74 A, der Therese Johannessen bodde.

Fyrsentralen i grå betong sees midt i bildet. Den har også vært en sentral del av etterforskningen.

Fant aldri tidspunktet

Per Asle Rustad mener at hovedårsaken til at Therese-saken aldri er blitt løst, er at politiet aldri klarte å slå fast tidspunktet og stedet der hun forsvant.

– I begynnelsen gikk politiet ut fra at bortføringen skjedde kl. 1930 på søndagskvelden 3. juli 1988. Etter ett år konkluderte Kripos med klokka 2010 mens undersøkelsene til «Cold case-gruppa» mange år senere mente det skjedde klokka 1930.

– Jeg har rekonstruert tidslinjen og alle vitnebeskrivelsene og er sikker på at bortføringen må ha skjedd mellom klokka 1943 og 1953. I denne sammenhengen er det en betydelig forskjell. Disse ti minuttene er det eneste tidsvinduet man ikke kan redegjøre for hvor Therese er, mener Rustad.

Boligblokken i Lauritz Hervigs vei 74 A, der Therese Johannessen bodde.

I boka skriver forfatteren at han er sikker på at Therese ble bortført her fra denne blokka.

Foto: Caroline Utti / NRK

Er sikker på åstedet

Det har også vært forskjellige teorier om hvor Therese ble kidnappet fra. Kan det ha skjedd på veien fra kiosken der hun kjøpte godteri klokka 18?

Rustad er sikker på at selve bortføringen skjedde i eller rett utenfor inngangen til blokka der hun bodde i Lauritz Hervigsvei 74a.

– Alt jeg har undersøkt, tyder på at selve forsvinningen må ha skjedd ved inngangspartiet til blokka der hun bodde. Det baserer jeg på vitners forklaring på hvor de har vært på de forskjellige klokkeslettene – og hvor de IKKE har kunnet være. Jeg ser at muligheten er stor for at Therese ble bortført av noen som bor i området og var kjent der fra før, forteller Rustad.

Lekeplassen ved boligblokken i Lauritz Hervigs vei 74 A, der Therese Johannessen bodde.

Lekeplassen ved Lauritz Hervigsvei 74a ligger fortsatt på samme sted som i 1988.

Foto: Caroline Utti / NRK

Glad for boka

Søsteren til Therese, Tine Johannessen, er svært glad for at Per Asle Rustad ikke gir seg og fortsatt leter etter svar på hva som skjedde.

– Vi er takknemlige for at han brenner for å finne løsningen på hva som skjedde med Therese. Vi er veldige glade for at boka kommer, men tør ikke håpe på at det skjer så veldig mye nytt, sier Tine Johannessen.

Saken foreldet

Therese-saken er etterforsket flere ganger, senest av «Cold case-gruppa» i Kripos som gjennomgikk saken på nytt i 2018. De avsluttet arbeidet i 2019 med en anbefaling om å ikke starte ny etterforskning. Sør-Øst politidistrikt la deretter vekk saken.

Tomas Quick tilsto drapet på Therese Johannessen i 1996 og ble dømt for drapet i 1998. I 2008 trakk han tilståelsene for alle drapene han var dømt før, inkludert drapet på Therese. I 2011 ble han frikjent for drapene.

Therese-saken ble foreldet i 2013, og en eventuell gjerningsmann kan ikke lenger straffes.

Hei!

Etter å ha lest denne artikkelen, har du noen opplysninger eller innspill til Theresesaken som kan kaste nytt lys over forsvinningen? Jeg behandler selvsagt alle opplysninger konfidensielt slik at du kan være helt trygg på din anonymitet. Jeg blir glad for alle henvendelser om Theresesaken, og du kan stole på at jeg behandler alt seriøst og skikkelig.