NRK Meny
Normal

Norsk hoppsensasjon i Japan

Sportssjefen for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, er i ekstase over glimrende norske hopprestasjoner i Japan.

Phillip Sjøen og Daniel-Andre Tande

Phillip Sjøen (til venstre) og Daniel-Andre Tande viste solid form under Sommer Grand Prix i japanske Hakuba lørdag.

Foto: Norges Skiforbund / NTB scanpix

Clas Brede Bråthen

Sportssjefen for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen, er hjemme i Norge og fikk ikke med seg de norske hoppernes prestasjoner på nært hold, men han fulgte med så godt han kunne.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Dette er sensasjonelt og kanskje det mest oppsiktsvekkende hoppresultatet noensinne, sett med norske øyne, sier sportssjefen for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen.

For mange i den internasjonale hoppsporten sperret øynene opp da de norske hopptalentene Phillip Sjøen (18) og Daniel-Andre Tande (20) tok første og tredjeplassen i lørdagens Sommer Grand Prix-renn i Hakuba.

Unggutten Phillip Sjøen fra Fagerstrand tok seieren i Hakuba med hopp på henholdsvis 125 og 131 meter. 18-åringen ledet også etter første omgang og vant rennet med seks poengs margin på slovenske Jernej Damjan. Etter fire renn leder Sjøen Sommer Grand Prix sammenlagt.

– Du må tilbake til debuten til Anders Jacobsen, før du har noen relevante prestasjoner å sammenligne Sjøens seier med, sier Bråthen.

– Beste Kongsberg-hopper siden Birger Ruud

Tande, som hopper for Kongsberg IF, endte 8,1 bak lagkameraten etter hopp på 128,5 og 127,5 meter. Han sikret seg med det tredjeplassen. Også den prestasjonen er stor, mener sportssjefen.

– Det er overraskende og positivt for oss som hoppnasjon. Vi har vel ikke hatt Kongsberg-hoppere på det nivået siden Birger Ruud, sier Bråthen.

– Vil se mye til dem

Ifølge NTB hadde ikke hoppledelsen tenkt å sende noen norske hoppere til Japan, men med imponerende sesongsoppkjøring fikk unggutta sjansen, sammen med Andreas Stjernen.

Sommeroppkjøringen er viktig for hopperne, og resultatene derfra kan gi forhåpninger om gode resultater når underlaget endres fra grønt til hvitt.

– Fortsetter Sjøen og Tande framgangen, kommer vi til å se mye til dem kommende vinter, sier Bråthen.

Begge skal hoppe søndagens renn i Hakuba. Etter det gjenstår det fire renn i årets Sommer Grand Prix, som avsluttes i Klingenthal 4. oktober.

(NTB/NRK)