Hopp til innhold

Minnestedet på Utøya er klart

UTØYA (NRK): Den 22. juli blir minnestedet etter terrorangrepet på Utøya offisielt åpnet, på dagen fire år etter massakren.

Arbeidet med minnestedet på Utøya ble avsluttet i dag. Det åpnes offisielt den 22. jule, på dagen fire år etter at 69 mennesker ble drept.

Slik ser ringen med navnene på de 69 som ble drept på Utøya ut. Tirsdag ble arbeidet med minneringen avsluttet.

– Dette minnestedet er for de etterlatte som har mistet sine kjære på Utøya, men også for alle andre besøkende, sier Kolbein Fridtun.

Vi møter ham på Utøya. Arbeidet med minnestedet avsluttes denne dagen, og arbeidsfolkene pakker ned utstyret sitt. Så henger den der. Ringen med navnene på mange av de som ble drept, skåret ut i metallet. Solen skinner, og det er lite som minner om de grusomme scenene som utspant seg for snart fire år siden. 69 mennesker mistet livet, og de etterlatte vil for alltid ha vonde minner.

Kolbein Fridtun

Kolbein Fridtun ved ringen der datterens navn er skåret ut.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Jeg får en klump i halsen når jeg står her. Det er vel kanskje ikke så rart, for navnet til datteren min henger her på ringen, sier Fridtun.

Hanne Kristine Fridtun ble 19 år. Hennes skjebne har gjort at faren har engasjert seg i arbeidet med minnestedet gjennom utformingsgruppa. Han tror han kommer til å besøke minnestedet ofte, selv om følelsene er ekstra sterke når han kommer hit.

20 forslag

Da arbeidet med minnestedet startet fikk de inn rundt 20 forslag til hvordan det kunne utformes. Etter en utsiling satt de igjen med fire, men det var vanskelig å ta den endelige avgjørelsen.

– De andre alternativene var også veldig flotte, men det var dette vi endte opp med. Jeg synes vi har gjort et godt valg, sier Fridtun.

– Holder minnene levende

Daglig leder for Utøya, Jørgen Watne Frydnes, mener minnestedet har blitt utrolig vakkert.

Jørgen Watne Frydnes

Jørgen Watne Frydnes, daglig leder på Utøya, var til stede da NRK besøkte det nye minnestedet.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Det ble faktisk mye bedre enn jeg hadde trodd. Rammen rundt med skogen og stillheten fra naturen, gjør at det føles som et godt, og samtidig vakkert sted å være, sier Frydnes.

Han mener det nye minnestedet kommer til å være en sentral del av Utøya i framtiden.

– For dem som kommer ut hit, vil et besøk på minnestedet være helt naturlig. Så det er en fin måte å holde minnene ved like, sier Frydtun.

Når minnestedet offisielt åpner den 22. juli, tror han det blir en sterk opplevelse for mange.

– Personliggjøringen ved at alle navnene står her blir sterk på en slik dag. Men jeg tror samtidig det blir en fin opplevelse for dem som er her, avslutter Frydnes.

Hovedbygningen på Utøya

Hovedbygningen på Utøya har også blitt pusset opp. I august skal AUFs sommerleir igjen arrangeres på Utøya.

Foto: Idar Krogstad / NRK