Hopp til innhold

- Kommer til å prege meg resten av livet

Når Marte Ødegården titter i speilet, ser hun en kropp som for alltid vil være preget av terrorhandlingene på Utøya. Men et lammet bein hindrer henne ikke i å komme tilbake på AUFs sommerleir.

Marte Ødegården

Marte Ødegården sier at det som skjedde 22. juli 2011 vil prege henne resten av livet.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Trenger du hjelp til å få vekka dem?

Marte Ødegården humper sakte over gresset. AUF-leder i Buskerud, Håkon Knudsen, møter henne mellom teltene med en litt oppgitt mine.

Sjefsvekkeren

Marte Ødegården på Gulsrud leirsted

Marte Ødegården må fortsatt gå med krykker, to år etter at hun ble skutt på Utøya.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Klokka er kvart over åtte, en regntung morgen henger over Tyrifjorden og om 15 minutter skal Buskerud spille sin første fotballkamp på AUFs sommerleir. Marte Ødegården ser seg bryskt omkring. Dette har hun vært med på før.

– Du kan si jeg har en viss erfaring i å vekke denne gjengen. Nå gjelder det å få mobilisert alle til kampen, ikke minst selve laget.

Må bo på hotell

Hun er tilbake på leir, slik hun har vært utallige ganger tidligere.

– Somrene mine har vært styrt av Utøya. Alt annet ble planlagt etter at jeg visste datoen for sommerleiren.

Den store forskjellen denne gangen, er nødvendigvis ikke at Utøya ligger et par steinkast unna, men at Marte fortsatt er så sterkt skadet at hun ikke kan sove i telt sammen med resten av gjengen fra hjemfylket. Hun bor på hotell i nærheten.

Marte Ødegården sammen med resten av Buskeruddelegasjonen

Marte Ødegården koser seg på AUF-leiren sammen med resten av delegasjonen fra Buskerud.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Massive skader

Terroristen skøyt Marte så hun fikk knust deler av ryggen, en nyre er borte for alltid, milten sprakk, muskler og vev ble most. Hun sliter fortsatt med et bein som er lammet og et hode som får hjelp av psykolog.

– Terrorhendelsene kommer alltid til å prege meg. Ganske enkelt fordi smertene er og vil være der. Hver gang jeg kjenner dem, blir jeg også minnet på 22. juli, sier Marte Ødegården til NRK.no.

Mer enn 22. juli

– Hvordan er det å være tilbake?

– Fint. Dette er en viktig del av livet mitt. Jeg akter ikke la det som skjedde på Utøya få lov til å definere meg eller det å dra på sommerleir.

– Hvis vi bare kjører ut på odden her, kan vi se over til Utøya. Hvilke følelser vekker det?

– Jeg har faktisk kjørt bort og kikket over, men jeg velger å ikke tenke så mye på det.

– Det er selvfølgelig folk vi savner og mange vi skulle ønske var her, men nå er det sommerleir. Da konsentrer jeg meg om det. Sommerleir med AUF er veldig mye mer enn 22. juli. Det er egentlig alt annet enn 22. juli.

– Men du vil tilbake til Utøya?

– Selvfølgelig. Men nå er vi her på Gulsrud. Utøya er på mange måter hjemme, mens dette er hytta. Det er fint å ta en tur på hytta også.

Nevnte ikke Utøya

Marte Ødegården

Marte Ødegården vil helst ikke tenke på det som skjedde på Utøya. Øya ligger kun noen kilometer ut i Tyrifjorden fra Gulsrud.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Akkurat der får Marte Ødegården støtte av AUF-leder Eskil Pedersen. I åpningstalen på sommerleiren, nevnte han ikke terrorhendelsene på Utøya med ett ord.

– Vi har lyst til å fokusere på politikk og de vanlige tingene. Men det er selvsagt helt naturlig at folk bærer dette med seg i tankene sine. Det er ikke noe mål at folk ikke skal snakke om 22. juli, men det er et mål for oss å ta den ordinære sommerleiren tilbake. Alle fortjener å oppleve den magien det er å være på AUF-leir på nytt, sier Pedersen til NRK.

Marte Ødegården setter seg på en benk ved Tyrifjorden. Vannspeilet er blygrått og blankt, ikke ulikt den tragiske dagen for nesten to år siden. Hun har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag, både fysisk og psykisk. Da hun lå på sykehuset, satte hun seg tre mål.

Hun skulle på polet da hun fylte 18, hun ville få med seg sesongens siste Strømsgodset-kamp og hun ville hjem til jul. Alle målene ble oppnådd.

Bevisste valg

– Jeg er blitt flinkere til å velge, til å se hva som er viktig, hva som betyr noe. Det er på mange måter blitt mye tydeligere for meg hva jeg skal bruke livet mitt til.

– Og hva er det?

– Jeg vil studere. Ledelse, europastudier og økonomi. Så vil jeg ha en jobb som retter seg mot EU. Det er jeg helt sikker på. Mer enn noensinne.

For orden skyld: Marte Ødegården fikk vekket laget fra Buskerud, som vant 7–0 over Hedmark