– Her har SIF-skjerfet hengt i fire år

Men nå må Laila Gustavsen pakke ned både SIF-skjerf og resten av stortingskontoret.

Laila Gustavsen pakker ned kontoret

Arbeiderpartiets Laila Gustavsen fikk ikke fornyet tillitt av velgerne i Buskerud. Men lover å jobbe for valgseier i 2017.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Her har jeg bodd, sier Arbeiderpartiets Laila Gustavsen, og viser oss inn på kontoret på Stortinget. Over døra henger det et Strømsgodsetskjerf.

– Vi har jo litt sånn uhøytidelig flagging oss stortingsrepresentanter imellom, så her har SIF-skjerfet hengt over døra i fire år, smiler hun før hun legger til:

– Nå får jeg pakke meg inn i det til vinteren.

For mandagens valgdag ble en nedtur for Laila Gustavsen. Arbeiderpartipolitikeren mistet plassen på Stortinget, og i dag startet hun med jobben med å pakke ned kontoret, som hun altså sier hun har bodd på de siste fire årene.

– Det har vært oppussing her i sommer, så det ser jo mer ryddig ut enn det ellers ville ha gjort. Jeg har bare stappet ting i et skap jeg. Overflaterydding, forklarer Gustavsen.

Les også: Wold inn, Gustavsen ut?

Ekspert på flyttekasser

Laila Gustavsen pakker ned kontoret

Laila Gustavsen har fått god opplæring i hvordan man setter sammen flyttekasser.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Så er det frem med flyttekassene, og her viser politikeren at hun har et ukjent talent.

– Disse har jeg et egentlig et nært forhold til, nærere enn man skulle tro. Fordi mutter'n har jobba på storemballasjen på Norpapp i veldig mange år, og produsert disse kassene, sier Gustavsen.

Mange sliter når de skal sette sammen flyttekasser, men med et par enkle håndgrep og bevegelser har Gustavsen gjort kassene klare.

Var forberedt på at det kunne skje

Meningsmålingene i Buskerud pekte på at det kunne bli jevnt om det siste "usikre" mandatet i fylket, og flere partier kjempet en hard kamp for å vippe Arbeiderpartiets fjerde plass på Stortinget ut. På valgdagen måtte Gustavsen innse at partiet mistet så mange stemmer i fylket, at hennes plass røyk, selv om de ble største parti.

– Utpå kvelden på mandag. Men jeg var jo mentalt forberedt på at det kunne gå sånn, det var jo størst sannsynlighet for det. Jeg er jo realist, jeg ser jo på meningsmålingene. Men det er jo sånn med en valgkamp, du jobber for det du tror på, står på til siste slutt og så har du et håp da. Det var jo mange kombinasjoner som kunne skje, men det ble ikke sånn, forklarer Gustavsen.

Les også: – Løpet er kjørt

– Jeg forberedte meg mentalt på det på mandag, hadde noen stille stunder for meg selv og tenkte litt gjennom hva jeg skulle si og hvordan jeg skulle takle det. Jeg syntes ikke det gikk så verst på mandag jeg, på den måten. Det ble ikke noe grining i hvert fall, sier hun.

Les også: Innser nederlaget

Hun gruet seg kanskje enda mer til dagen hun skulle si farvel til menneskene på Stortinget.

– Jeg elsker jo jobben, og har hatt fire fantastiske år, men du møter noen mennesker på din vei som betyr noe. Og det er det som er krevende akkurat nå da, ta farvel med folka.

Se Laila Gustavsen ta farvel.

På mandag røyk stortingsplassen for Laila Gustavsen, i dag startet hun å pakke ned kontoret.

Laila Gustavsen tar til tårene når hun sier farvel.

Usikker på fremtiden

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal, men jeg har sjekket litt rundt studier. Og jeg har begynt å sortere i hodet hva jeg egentlig vil. Det kan hende det blir litt mer skolegang. Vi får se, forklarer Gustavsen.

Uansett blir hun 1. vara i de fire kommende årene, og så vil Laila Gustavsen tilbake på Stortinget.

– I hvert fall sånn jeg føler det nå, jeg har lyst til å bruke engasjementet mitt. Jeg skal gjøre det som 1. vara for Arbeiderpartiet i fire år, og så blir det en ny nominasjonsprosess, så får vi se da. Men jeg er et politisk dyr, jeg har fortsatt mye å gi, både for Buskerud og landet, og jeg har lyst til å være med på valgseier i 2017.

– Så du gir deg ikke?

– Jeg gir meg ikke, avslutter Laila Gustavsen.