NRK Meny
Normal

– Politimestere har også godt av å gråte

Det er politimester Sissel Hammer som sier dette. Hun har ansvaret for en stor del av politifolkene som har jobbet på og rundt Utøya de siste dagene.

Blomster til minne for ofrene.

Blomsterhavet øker til minne for ofrene.

Foto: NRK

Det har vært en tøff tid for mange politifolk i Nordre Buskerud Politidistrikt de siste dagene. Selv politimesteren må ta til tårene i blant.

– Det var på Hønefoss vi fikk de første dramatiske meldingene fra Utøya - og vi reagerte umiddelbart, sier politimester Sissel Hammer.

– Vi sendte en anmodning til Oslo om at beredskapstroppene skulle komme, men vi hadde jo mannskaper her som bevæpnet og utstyrte seg. De dro av gårde og tilrettela for at man skulle få transport over på øya. Våre mannskaper var også med over til øya sammen med beredskapstroppen og var med på selve pågripelsen, fortsetter hun.

– Beundringsverdig god innsats

Hun berømmer politiet for innsatsen forrige fredag, og forteller at det var en av hennes folk som satte håndjern på mannen.

– Det er det at man har klart å gjøre denne jobben i løpet av én time på en så profesjonell måte som det ble det er utrolig at man fikk til, sier hun.

Og politimesteren i Nordre Buskerud Politidistrikt har hatt og har mange med i jobben på og rundt Utøya fremdeles.

– Politifolk i Nordre Buskerud har gjort en beundringsverdig god innsats - og stiller opp både på fritid og i ferie, sier Hammer.

– Mange gode politikrefter

Hun legger til at hun setter pris på hjelp fra tilgrensende politidistrikter.

– I tillegg til UP og Kripos, så her er det mange gode politikrefter som jobber sammen. Det er viktig for oss å få en god behandling av denne saken, sier hun.

Hammer forteller at hun føler det som et tungt ansvar å sørge for at de kommer gjennom denne hendelsen på en så god måte som overhodet mulig.

– Vi har tilrettelagt for debrief-møter hver eneste dag med psykologer, gruppesamtaler og enkeltsamtaler. Vi prøver å dra hverandre opp.

La seg ned på sofaen og gråt

Sissel Hammer viser stor medfølelse for alle som er rammet av hendelsene fredag 22. juli.

– Det er så vanvittig mange unge menneskeliv som har gått tapt. Det å oppleve og høre alle disse historiene fra folk som har opplevd dette, er grusomt. At vi ikke ennå har total oversikt over hvem som er savnet der skjønner jeg også er en tøff situasjon for de pårørende, sier hun.

Hva gjør du selv for å koble ut?

– Jeg drar hjem innimellom. I går skrudde jeg på tv-en, la meg på sofaen og gråt. Jeg tror det er godt for en politimester og gråte i blant også.