Kronprinsessen mintes sin stebror

Kronprinsesse Mette-Marit deltok i dag på minnemarkeringen ved Øvre Eiker rådhus for å hedre politimannen Trond Berntsen (51).

Mette-Marit i minnestund for stebroren.

Mette-Marit deltok i minnestunden ved Øvre Eiker rådhus.

Foto: Miriam Øyna / NRK

Sammen med sin mor Marit Tjessem ankom kronprinsesse Mette-Marit rådhuset i Hokksund mandag for å delta i minnemarkeringen i forbindelse med terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Kronprinsessens familie er direkte berørt av tragedien. Politimannen Trond Berntsen var på Utøya, som vaktmann, da han ble skutt. Han var sønnen til avdøde Rolf Berntsen som var gift med Marit Tjessem, skriver Dagbladet.

Berntsen skal ha forsøkt å stoppe gjerningsmannen før han selv ble drept. Hans 10 år gamle sønn var vitne til det hele.

– Kronprinsessens tanker går til hans nærmeste familie, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

Ett minutts stillhet

Det var flere hundre mennesker som hadde møtt opp til minnemarkeringen i Øvre Eiker. Trond Berntsen bodde i Hokksund, og det var mange av dem som deltok på markeringen som kjente ham.

Totalt er det to fra kommunen som ikke har kommet til rette.

Hele landet deltok i markeringen av ett minutts stillhet klokken 12 i dag. Etter 60 sekunder med stillhet utenfor Øvre Eiker rådhus ble sangen ”Mitt lille land” av Maria Mena spilt. Blomster ble lagt på muren og lys ble tent.

– Det gjør det litt lettere å stå her.

Én av dem som sto på talerstolen under markeringen, var Niclas Tokerud, leder av Buskerud AUF. Han kom fra Utøya med livet i behold. Måten han unngikk drapsmannen på, var ved å hoppe utenfor en klippe og gjemme seg inntil fjellet. Tokerud er rørt over at så mange møtte opp til minnestunden.

– Det er deilig å komme hjem og se det oppbudet som er her og se hvor mange som står sammen og som viser omsorg. Det er ufattelig sterkt. Og det gjør det litt lettere å stå her, sier Tokerud.

Mette-Marit og Niclas Tokerud

Kronprinsesse Mette-Marit viser sin støtte til Niclas Tokerud, leder av Buskerud AUF.

Foto: Miriam Øyna / NRK

Han understreker viktigheten av å stå sammen i en stund som dette.

– Det er den eneste måten å komme oss gjennom dette på. Og da er det også veldig sterkt å se at vi ikke bare er AUF-ere som står sammen; vi er en nasjon som står sammen. Det er et sterkt inntrykk, sier han.

Roser kongefamilien

Under minnestunden kom kronprinsesse Mette-Marit bort til Niclas Tokerud for å takke for den flotte talen og for å vise sin støtte. Det satte Tokerud stor pris på.

– Jeg har aldri vært en sterk tilhenger av monarkiet før jeg har sett rollen de har spilt her. For den sorgen, den medfølelsen og den måten de har vært der for oss på, er ubeskrivelig. De har virkelig tatt vare på oss, sier Tokerud.