Kongehuset fikk hytter i jubileumsgave

Turglade dronning Sonja trenger i sommer ikke gå lenger enn til Slottsparken for å dra på hyttetur. Den Norske Turistforening har satt opp to hytter der i anledning kongeparets 25-årsjubileum.

H.K.H. Kronprins Haakon mottok de to DNT-hyttene på vegne av Kongehuset i anledning 'Kongepar i 25 å

H.K.H. Kronprins Haakon mottok de to DNT-hyttene på vegne av Kongehuset i anledning «Kongepar i 25 år» i Slottsparken tirsdag morgen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Kronprins Haakon mottok de to DNT-hyttene på vegne av Kongehuset tirsdag morgen. Hyttene blir imidlertid ikke åpne for publikum før mandag 13. juni.

For å løfte fram friluftslivet som en sentral del av norsk identitet og vise utviklingen av norsk kulturliv, ønsket Slottet både en tradisjonell og en moderne DNT-hytte i parken.

– Det er veldig gøy at vi har fått til dette samarbeidet med turistforeningen. Det er et jubileumsår for kongen og dronningen, derfor har vi lyst til å ha en del aktiviteter i Slottsparken, sier kronprinsen til NRK.

Hovinkoia i Slottsparken

Hovinkoia har stått på Holleia i Ringerike, men er nå flyttet til Slottsparken.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Klarer ikke velge

Resultatet er den ubetjente hytta Hovinkoia fra Ringerike som ble bygget i 1937 og eies av DNT Oslo og Omegn. Den andre hytta, Skåpet, er en av sovehyttene i det nye hytteprosjektet Nye Skåpet i regi av Stavanger Turistforening.

Kronprinsen klarer likevel ikke velge hvilken hytte han ville overnattet i.

– Jeg liker begge hyttene på hver sin måte, sier kronprinsen.

– Men hvis kronprinsen måtte velge?

– Hvis jeg måtte velge ville jeg tatt den gamle hytta, men jeg har også veldig lyst til å overnatte i en sånn moderne en, ler han.

Flere aktiviteter

Skåpet i Slottsparken

DNT hyttene vil være utgangspunktet for flere aktiviteter i forbindelse med jubileumsåret.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Hyttene blir tilgjengelige for publikum i forbindelse med åpningen av arrangementet jubileumsparken i Slottsparken mandag.

Gjennom sommeren vil det bli både aktiviteter og utstillinger i parken i forbindelse med kong Harald og dronning Sonjas 25 år på tronen.

– Her kommer det til å skje mye framover. Disse hyttene har vi fått på plass. Her skal det arrangeres urbane turer både til Akerselva og til Bygdøy. Det blir morsomt, avslutter kronprinsen.