Hopp til innhold

– Komfyrvakt kan redde liv

Forsker mener alle hjem bør pålegges å installere en sensor over komfyren som varsler om brann.

Brann i komfyr

Forsker mener alle hjem bør ha en sensor over komfyren som varsler om brann.

Foto: ScanStockPhoto

Av alle branner som starter i hjemmet er bruk av komfyr den vanligste årsaken, ifølge statistikk fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). Hvert år starter omtrent 150 branner ved matlaging på komfyren.

– Særlig glemmer eldre personer over 70 år, og personer med redusert boevne stekepannen på komfyren slik at brann utvikles, sier Dagfinn Kalheim, direktør Brannvernforeningen.

På grunn av mange komfyrbranner blir alle som skal bygge hus eller oppgradere det elektriske anlegget sitt pålagt å installere en komfyrvakt. Det er en sensor over komfyren som kobler av strømmen ved brann.

Komfyrvakt
Foto: Gjensidige Forsikring - Sikkerhetsbutikken

Påbudet om å installere en komfyrvakt ble innført fra 1. januar 2011. Det betyr at kravet om komfyrvakt ikke gjelder hus og elektriske anlegg som er eldre enn dette.

SINTEF-forsker Anne Steen-Hansen har undersøkt tiltak mot branner på komfyr, og hun ønsker å pålegge alle hjem å installere en komfyrvakt.

– Kan redde liv

Steen-Hansen mener alle hus og boliger bør ha komfyrvakt, fordi det er et enkelt og relativt rimelig tiltak mot boligbrann.

Anne Steen-Hansen

Anne Steen-Hansen forsker på brannsikkerhet ved SINTEF.

Foto: Privat

– Det vil være et veldig godt tiltak for å forhindre dødsbrann og personskader, fordi vi vet at mange skader seg og omkommer i branner som starter på komfyren.

Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen er uenig.

Dagfinn Kalheim

Dagfinn Kalheim vil ikke pålegge huseiere å ha komfyrvakt.

Foto: Privat

– Det er mange brannkilder i en bolig. Hvor langt skal vi gå i å forby eller pålegge huseiere brannsikkerhetstiltak? Jeg mener den enkelte har ansvaret for sin og medbeboeres sikkerhet, sier Kalheim.

For dyrt tiltak?

Kalheim tror det kan bli for dyrt for mange dersom de blir pålagt å installere komfyrvakt. Selv om den i seg selv er nokså rimelig, kan totalsummen av alle krav til brannsikkerhet bli stor.

– Grensen for brannsikkerhetstiltak som pålegges må settes ett sted. Derfor synes jeg det er en god ting slik det er nå. At kun nye installasjoner må ha komfyrvakt.

Steen-Hansen syns ikke prisen for en komfyrvakt er et problem.
– I forhold til de verdiene vi kan redde, ikke minst helse og liv, så er det slett ikke dyrt. Jeg skjønner ikke hvorfor man skal klage på pris når det gjelder brannsikkerhetstiltak?

Selv om Brannvernforeningen ikke vil pålegge alle huseiere å ha en komfyrvakt, anbefaler de alle å skaffe seg det.

– Med et slikt påbud vil antall branner forårsaket av komfyr bli minimert. Slik sett er det en god ide. Eldre og de som stadig glemmer komfyren bør anskaffe det av egen interesse og av hensyn til andre.