NRK Meny
Normal

Ingen fjordsti langs Steinsfjorden

Fjordstien langs Steinsfjorden er lagt på is – politikerne gav opp da de ikke kom til enighet med beboerne langs fjorden. Og beboerne jubler.

Lettede beboere

To glade og lettede beboere. Lars Johannessen til venstre. Frode Hagen til høyre.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Etter det vi har vært igjennom så er magefølelsen god.

Det sier Frode Hagen og Lars Johannessen, som er to av naboene som bor i nedre Steinsåsen ned mot vakre Steinsfjorden i Hole kommune.

I går var de spente tilhørere på kommunestyremøte da den planlagte Fjordstien enten skulle vedtas eller forkastes.

Legges død

Helt siden 1994 har det vært planlagt en fjordsti fra Vik til Høyenhallstranda.

Kommunen håpet lenge å komme til enighet med beboerne langs fjorden, men i stedet ble saken advokatmat da 21 grunneiere skaffet seg juridisk hjelp.

Og etter utallige politiske runder, ble det i går politisk flertall for å legge drømmen om fjordsti død, forteller ordfører Per Berger.

– Den diskusjonen som har vært oppe nå i forhold til Fjordsti, er borte. Hvis det er noen som ønsker å merke på sin eiendom og tar opp det med oss, så ja gjerne det. Men fra kommunen sin side så er ballen lagt død.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ordfører Per Berger (H) sammen beboere langs Steinsfjorden

Ordfører Per Berger (H) sammen med varaordføreren og beboere langs Steinsfjorden.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Allemannsretten gjelder

Mot SV sin ene stemme gikk kommunestyret i går inn for at det skal åpnes for allmenn ferdsel fra Vik til Høyenhallstranda, men det blir ikke en tilrettelagt sti med skilter.

Likevel: alt av hindringer i et 15 meters belte ned til vannet skal fjernes.

– Det blir fremkommelighet og allemannsretten gjelder. Jeg er fornøyd med det, og jeg tror at de fleste kan være det når de får sugd litt på karamellen, sier Berger.

Trist og skuffet
Fred Harald Nilssen (SV)

Fred Harald Nilssen (SV) var den eneste som stemte mot vedtaket.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

SVs representant Fred Harald Nilssen har vært pådriver for en godt merket og tilrettelagt Fjordsti var i går skuffet over kommunens retrett.

– Dette syns jeg er trist. Det er ikke snakk om å tråkke til en sti der, og det burde være i grunneiers interesse at de skiltet og ledet ferdselen på den måten.

– Er kommunen og politikerne redde for å havne i rettssak, tror du?

– Ja, jeg lurer på det, men kommunen har fri rettshjelp, så det hadde ikke vært noe å frykte, sier Nilssen.

Kjempet i to år

Beboerne på sin side var lettet over vedtaket, forteller Frode Hagen som er talsmann for mange av beboerne langs Steinsfjorden.

– Vi har kjempet en hard kamp i snart to år, og nå er det forhåpentligvis endelig vedtatt at det ikke blir noe fjordsti. Og det er positivt for oss beboerne som bor der.

– Er du lettet?

– Ja det er jeg, det var helt i tråd med det vi ønsket. Vi hadde gjerne sett at vi hadde fått med oss gjerdene på nedfartsårene, men når vi ikke kunne få det, så var dette sånn vi ville ha det, sier Hagen.