Hopp til innhold

Her gratuleres Høyre med tidenes valg i Drammen

Arbeiderpartiet kunne fått landets første ordfører med flerkulturell bakgrunn, men Høyre får rent flertall.

Ap gratulerer Høyre

Her gratuleres Høyres Tore Opdal Hansen med valgseieren i Drammen.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Drammens populære høyreordfører Tore Opdal Hansen blir sittende som ordfører i Elvebyen også de fire neste årene. Når mesteparten av stemmene i Drammen er telt opp, får Høyre rent flertall i bystyret.

– Fantastisk tillitserklæring, sier ordfører Tore Opdal Hansen.

Allerede da forhåndsstemmene kom, var det klart at Høyre lå an til å gjøre et rekordvalg i Drammen. Dersom det blir slik resultatet foreligger nå, kan Høyre styre i byen uten Fremskrittspartiet. Høyre får 25 av 49 representanter i Drammen.

– Høyre har levert de siste åtte årene, og folk har tro på at vi også skal levere de fire neste, sier en fornøyd ordfører.

Få valgresultatene på NRK.no

Forrige rekord for Høyre i Drammen var i 1979 da partiet fikk en oppslutning på 40,30 prosent.

Den største taperen i Drammen er Fremskrittspartiet. Med en foreløpig oppslutning på 9,1 prosent mister de fem representanter i bystyret.

– Tallene fra forhåndsstemmene var ikke positive for Frp. Vi har ikke klart å nå frem med sakene våre, sier Fremskrittspartiets ordførerkandidat Jon Helgheim.

Liten tilbakegang for Ap

Arbeiderpartiet går litt tilbake i Drammen, men beholder allikevel sine 15 representanter i bystyret.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat klappet entusiastisk i hendene og smilte bredt da valgdagsmålingen ble offentliggjort klokka 21. Partifellene på Union Scene i Drammen var ikke mindre høylytte da det viste seg at Arbeiderpartiet passerte 33 prosent på den første målingen for kvelden.

– Veldig fornøyd, sier Gharakhani, som ikke utelukker at resultatet i Drammen kan bli enda bedre enn landsgjennomsnittet for Arbeiderpartiet.

Da han kom til NRKs lokaler like før midnatt var tonen imidlertid en annen.

– Jeg må bare gratulere Høyre med seieren. De har gjort et godt valg, og vi skulle selvfølgelig ønsket et bedre resultat for vår del, sier Gharahkhani.

Vet ikke årsak til tilbakegang

Etter 22. juli var det mange som mente at Arbeiderpartiet ville få sympatistemmer. I Drammen har de faktisk gått noe ned siden forrige kommunevalg.

– Det er vanskelig å si hvorfor vi går tilbake. Til tross for alt som skjedde i sommer har vi drevet en offensiv valgkamp, og nå må vi evaluere resultatet, sier Gharahkhani.

Alt om valget

Sosialistisk venstreparti mister to av sine representanter i bystyret dersom stemmene blir slik forhåndsstemmingen viser. Kristelig Folkeparti ligger stabilt med to representanter og Venstre øker til to representanter.