Hektisk helg for brannvesenet

Det har vært en svært travel helg for brannmannskapene i Buskerud. Om lag 40 brann og branntilløp som følge av lyn.

Brann i Skollenborg kraftverk

Brannen i Skollenborg kraftverk er bare en av mange branner i helgen.

Foto: Torbjørn Barikmo

Brannvesenet måtte rykke ut til flere skogbranner, og i 1430-tiden søndag kom meldingen om at det brant i Skollenborg kraftverk på Labro i Kongsberg kommune.

Les: – Alle har fått strømmen tilbake

Sindre Nedberge Hansen forteller at han hadde nok å gjøre som vaktleder for 110-sentralen hele helgen:

– Det har vært en hektisk helg, både for oss på 110-sentralen og for de i brannvesenet, spesielt i Nordre Buskerud. Det har vært mye å gjøre.

Brann i Nes

I løpet av helgen har det vært en stor skogbrann på Beia i Nes, men Hansen sier at denne brannen nå er under kontroll.

– Det vil nok ryke en del fra stedet fortsatt i det området som er ulendt, det er en skråning der som er litt vanskelig å komme til.

Det var torsdag kveld at et lynnedslag førte til at det begynte å brenne i skogen i Nes, og i morgentimene fredag blusset brannen opp igjen. To helikoptre var i drift, samt brannvesenet, sivilforsvaret og Røde Kors. Det var cirka 20 mål som brant i et nesten vertikalt terreng

– Det er vakthold på stedet og brannen er under kontroll, men røyken vil være synlig en god stund fremover, sier Hansen.

Les: Skogbrannen fortsatt ikke slukket

Lyn startet branner

Hansen forteller at også flere av de andre brannene ble startet av lyn- og tordenværet i helgen.

– Vi har hatt 125 loggførte oppdrag fra fredag til søndag, og 40 av disse er relaterte til brann og branntilløp i skog og mark.

– Trolig er det lyn og tordenværet som er årsaken til de fleste av disse brannene, sier Hansen.

Fortsatt tørt

De neste dagene er det meldt spredte regnbyger, men Hansen sier at dette trolig ikke er nok til å væte det tørre terrenget.

– Det sies at det bør komme regn av betydning, så da bør det helst regne i et par dager så det får trukket seg ordentlig ned i skogbunnen.

– Det er fortsatt tørt, så folk må forholde seg til det generelle forbudet mot bålbrenning i skog og mark som gjelder frem til 15. september, sier Hansen.