NRK Meny
Normal

Har ett bein i hver klubb

Sist gang Brann rykket ned var det Mjøndalen som satte spikeren i kista. Nå kan det skje igjen, med to av heltene fra dramaet i 1985 på tribunen. En av dem med litt blandede følelser.

Odd Johnsen og Per Terje Markussen

De tidligere Mjøndalen-spillerne Odd Johnsen (til venstre) og Per Terje Markussen tror bruntrøyene kan gjenta bragden fra 1985.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Regnet henger tungt over Mjøndalen stadion. Mørket er i ferd med å senke seg, i det vi møter to gamle helter fra Mjøndalens storhetstid. Odd Johnsen med fem år i brunt, og Per Terje Markussen som har spilt for Mjøndalen i hele sin karriere.

Vi skal snakke om en skjebnesvanger kamp, som endte med nedrykk for Brann.

Gode tips

Utenfor Mjøndalen stadion treffer vi dagens trener for bruntrøyene. Vegard Hansen har egentlig ikke tid til å snakke, for han er travelt opptatt med å foreberede de to kvalifiseringskampene. Om få minutter starter dagens trening, men han tar seg tid til en liten ordveksling.

– Taktikken er lagt, sier Per Terje Markussen.

– Send meg en mail, da, om hva vi skal gjøre for noe, svarer Vegard Hansen, hvorpå gamlegutta ler hjertelig og ønsker ham lykke til.

Skjebnekampen

Vi rusler inn på stadion og setter oss på tribunen. Bare litt lyd fra håndtverkere som jobber på nybygget rett ved stadion bryter stillheten. På fanget får de to en laptop. Sportsreporter Sølve Grotmål tar oss gjennom høydepunktene fra den omtalte kampen på Brann stadion. Datoen er 12. oktober 1985.

Se bildene fra da Brann tapte mot Mjøndalen i 1985 - og rykker ned til 2. divisjon.

Se NRKs reportasje fra skjebneskampen i 1985.

– Det er veldig rart å se det igjen, for jeg har faktisk ikke sett det før. Vi hadde litt korte shortser, men det er ikke noen tvil om at vi spilte bra fotball, sier Odd Johnsen.

Kampen endte med 3-1 seier til Mjøndalen. Nedrykket for Brann er et faktum. Fram til nå er det siste gang Brann har rykket ned fra øverste nivå i seriesystemet i Norge.

– Jeg kan huske at vi jublet godt etterpå, for vi syntes det var kjempeartig, sier Johnsen.

Gikk til Brann

Odd Johnsen spilte fem sesonger for Mjøndalen fra 1982 til 1986. Året etter bytter han ut den brune trøya og flytter til Bergen. Med ett bein i hvert lag, blir det derfor spesielt å følge opprykksdramaet denne høsten.

– Det blir en rar kamp, men samtidig spennende.

– Hvor er følelsene dine, da?

– De er mest i Mjøndalen, for det ligger mye brunt i hjertet mitt. Men det er synd på bergenserne som har havnet i denne situasjonen. Jeg hadde to fine år i Bergen og trivdes godt der, men likevel blir det artig når mine to tidligere klubber møtes til kvalifiseringskamper, sier Johnsen.

Helbrunt hjerte

Etter storhetstida gikk det nedover med Mjøndalen. På midten av 90-tallet lå klubben med brukket rygg, men etter at de hadde vært nede på nivå fire, har de sakte, men sikkert, kjempet seg tilbake mot toppen. Nå er det bare ett steg igjen før de er tilbake i det beste selskapet.

For Per Terje Markussen er det ingen tvil om hvem han holder med. Han har spilt for Mjøndalen hele karrieren og hjertet hans er helbrunt.

– Ja, det kan du si med stor trygghet, sier Markussen.

Han var sterkt involvert i målet som førte Mjøndalen opp i 2-1 ledelse mot Brann i 1985. Minnene fra kampen har han fortsatt med seg.

– Jeg husker at det var en tøff kamp. Det var høsten, med regnvær sånn som det ofte er i Bergen på den tida. Banen var sølete og tung, men når vi scorte det siste målet litt ut i annen omgang, var det gjort. Bergenserne gikk slukøret hjem, sier Markussen.

Tror Mjøndalen har en sjanse

Når Brann kommer på besøk onsdag til uka, vil de to sitte klare på tribunen. Begge tror at Mjøndalen kan klare bragden igjen,

– Ja, hvorfor ikke. Laget spiller med lave skuldre og tørr mye. Med et litt nervøst Brann-lag, hadde det vært moro å ta skalpen på dem, sier Markussen.

– Mjøndalen har en historie, og de kommer tilbake. Spørsmålet er bare når, og nå har de muligheten, sier Johnsen.

Om de får høre jubelbruset over Nedre Eiker gjenstår å se. Men hvis resultatet etter to kvalifiseringskamper går i Mjøndalens favør, kommer gamlegutta til å juble med.

Odd Johnsen og Per Terje Markussen jubler på en tom Mjøndalen stadion.

Slik kan det komme til å høres ut på Mjøndalen stadion onsdag til uka. Foto: Tordis Gauteplass.