Grunnlovsfedre til Hønefoss på 17.mai

Historisk sus over feiringen av 17.mai i Hønefoss - flere grunnlovsfedre stikker innom Søndre Park.

Møt de to Ringerikssmennene som var på Eidsvoll i 1814.

Bli bedre kjent med grunnlovsfedrene fra Ringerike. Foto/redigering: Anette Skafjeld.

I morgen er det duket for tidenes største grunnlovsferingen over det ganske land.

I Hønefoss vil flere av grunnlovsfedrene komme innom Søndre Park og det øves og pugges for å få tekst og kostymer på plass for å bringe ringerikingene tilbake til 1814.

Spiller grunnlovsfedre

« – Jeg mener at vi bør innføre alminnelig verneplikt for alle i dette land slik at vi kan forsvare våre folk. Våre kvinner, våre barn og vårt rike hvis det skulle komme inntrengere som ikke ønsker vår selvstendighet. »

«– Vi får nok å prate om på turen til Eidsvoll, det er sikkert og visst, kjære prost.»

Roar Olsen, leder for 17.maikomiteen i Ringerike og Per Magnus Kristiansen veksler ord i Søndre Park.

Per Magnus Kristiansen

'Prost Fredrik Schmidt' eller Per Magnus Kristiansen

Foto: Anette Skafjeld / NRK

På den store 17.maifesten skal de to delta og spille to av de 112 eidsvollsmennene fra 1814.

– Vi har noen timer igjen å øve, både på betoning og trykk. Og dette er ikke en normal rolle for noen av oss, sier Olsen.

Må finpusse litt

Olsen spiller soldat Helge Ellingsen, mens Kristiansen spiller prost Fredrik Schmidt.

De få som tusler forbi kikker litt ekstra, og det er kanskje ikke så rart. Mennene ser ut som de kommer rett fra 1814.

Roar iført militærkostyme, med muskett og hatt. Og Per Magnus iført svart prestekjole med pipekrage. Nå er det bare et par runde briller som mangler, sier Kristiansen.

– Jeg var hos en av de lokale optikerne og spurte om de hadde noen gamle briller de kunne låne meg. Da kom de med en pose der de fant frem noen gamle innfatninger, så jeg har fått låne det.

Roar Olsen

'Soldat Helge Ellingsen', eller Roar Olsen, leder 17.maikomiteen i Ringerike.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Grunnlovsfedrene fra Ringerike

Men hvem var disse to mennene fra Ringerike?

– Helge Eriksen ble valgt inn til riksforsamlingen og til Eidsvoll fordi han var soldat. Men du kunne ikke bli valgt inn bare fordi du var soldat, du måtte også ha land og grunn, og der har vi jans link til Ringerike. Fordi utenfor Hønefoss, på Vågård som det heter, så hadde han en liten jordlapp som gjorde at han hadde hadde kombinasjonen av å være soldat i tjeneste og samtidig landeier, forteller Olsen.

– Hva kan vi si om Prost Fredrik Smith?

– Han er født i Danmark og døde i Danmark, men han hadde norske foreldre og hadde veldig mye av tjenesten sin i Norge. Han var blant annet fengselsprest i Christiania en tid, og han var sokneprest i Eiker og prost på Kongsberg, fortsetter Kristiansen.

Sangen om Norge

Disse to er i godt 1814-selskap, for i tillegg blir det et musikalsk høydepunkt.

Ringerikingen, Bjørnar Reime Erlandsen framførte "sangen om Norge" under den storslåtte feiringen ved Eidsvollsbygningen som gikk direkte på NRK i februar. I morgen er han på plass i Hønefoss, forteller Olsen

– Da Eidsvollsendingen gikk av stabelen i februar, så var det Christian Magnus Falsen i Bjørnar Reime Erlandsens skikkelse som åpnet denne seansen med den nye sangen om Norge.

– Han var vel ikke mer enn et minutt ut i den sendingen før jeg skrev en sms til han med teksten: «Du skal til Hønefoss på 17. mai.» Jeg fikk: «Ok» tilbake, så han kommer hit og synger denne sangen på nasjonaldagen, avslutter en fornøyd Olsen.

Se klippet Sangen om Norge fremført på jubileet her:

Direktesendt jubileumsfeiring fra Eidsvoll. I kveld er det 200 år siden stormannsmøtet på Eidsvoll, hvor det ble bestemt at Norge skulle erklæres som en selvstendig stat og at vi skulle lage vår egen grunnlov. Denne utendørs festforestillingen markerer den offisielle åpningen av jubileumsåret 2014. Her møter du modige stemmer, kjente artister og spennende gjester. Programleder er Nadia Hasnaoui.

Se Bjørnar Reime Erlandsen fremføre Sangen om Norge.