– Jeg er egentlig veldig sosial, men jeg har ikke så mye å by på for det sosiale livet utover jobben, sier Kirsti Ødemark.
Hun er sykepleier på Modumheimen i Åmot, hvor hun har stått i første rekke under hele koronakrisen. Nå er hun og flere av kollegaene slitne.
– Det har blitt lange vakter, noe overtid og tøffe dager i varmt smittevernutstyr, forteller Ødemark.
På Modum Bad har de kurs for å forebygge utbrenthet og de har lang erfaring med å tilby helsearbeidere hjelp til å håndtere en utfordrende arbeidshverdag.
De siste årene har de hatt en jevn økning fra helsepersonell som trenger hjelp. Nå er psykiater og leder for arbeidshelse på Modum Bad, Ingunn Amble, spent på hvordan høsten blir.
– Man tåler å stå i krise i en periode, og hente opp det adrenalinet som trengs for håndtere det. Det bekymringsfulle vil jo være hvis det blir slitasje over lang tid, sier Amble.
Bekrefter slitne sykepleiere
– Sykepleiere strekker seg alltid lang, og det er vanlig for oss å gjøre det. Men vi ser at mange nå er slitne.
Det sier Linda Lavik, leder for Norsk Sykepleierforbund i Buskerud, hvor 6400 medlemmer er organisert.
Hun tror flere sykepleiere vil ha behov for hjelp når koronakrisen er over.
– Jeg tror det er veldig mange som kommer til å trenge kurs eller rådgivning, og å tenke på egen helse etter pandemien, sier Lavik.
Hun sier mange opplever lange vakter på grunn av overtid, hyppigere helg og store endringer i de fleste sin turnusplan.
– Det har også vært veldig mye jobbing på sykepleierlederne som har planlagt nye tiltak og nye avdelinger, sier Lavik.
Viktig å lytte til kroppen
Psykiater Amble på Modum Bad er opptatt av å gi helsearbeidere hjelp før det er for seint. Hun sier det er viktig å ta kroppens faresignaler på alvor, for å unngå å bli utbrent.
– Man får ikke spist regelmessig lenger, man kutter ut det sosiale livet, de daglige vanene begynner å rote seg til, sier Amble.
Hun legger også til at noen kan merke at de er mer irriterte og dermed får lavere terskel for å bli sinte enn de pleier å være.
– Mange reagerer med at de anklager seg selv. «Nå må jeg skjerpe meg, jobbe hardere og konsentrere meg mer». Og da gjør man kanskje det motsatte av det man hadde trengt, for det man hadde trengt var å ta det litt mer med ro, sier psykiateren.
Sykepleierne på Modumheimen forteller at det er vanskelig å faktisk roe ned.
– Jeg syns ikke vi er flinke nok til å ta vare på oss selv. Vi er ikke flinke nok til å snakke gjennom ting. Det er litt for hektiske dager til at sånt blir prioritert, sier sykepleier Ødemark.