Hopp til innhold

Full splid i Hole – ordfører forlot møte i protest

Hole (NRK): Ordfører Per Berger forlot formannskapsmøtet i protest, etter at politikerne i Hole nektet å støtte beboerne langs Utstranda i den kommende rettssaken om minnestedet på Sørbråten.

Per Berger

Hole-ordfører Per Berger tok seg tid til en prat med beboere langs Utstranda, som hadde møtt opp for å overvære formannskapsmøtet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Under første pause valgte ordføreren å forlate det pågående formannskapsmøtet. Han tok en prat med de oppmøtte naboene til det planlagte minnestedet på Sørbråten, men han ønsket ikke å snakke med pressen.

Tidligere har Per Berger sagt til NRK at han ønsker å støtte velforeningen på Utstranda med 100.000 kroner i den kommende rettssaken mot staten. Velforeningen vil gå rettens vei for å stanse byggingen av det nasjonale minnesmerket på Sørbråten.

I formannskapsmøtet gikk flertallet mot å bevilge pengene. Flere politikere mener at saken er prinsipiell, og at kommunen ikke skal støtte velforeningen i en slik sak.

Ønsket om en hemmelig avstemning ble avslått. SV stemte mot forslaget, og det samme gjorde Arbeiderpartiets to representanter.

Høyre-ordføreren opplever dessuten splittelse i egne rekker. To av hans partikollegaer stemte også mot forslaget.

Før han forlot møtet i skuffelse, anket ordføreren avgjørelsen i formannskapet. Han ønsker at kommunestyret skal behandle saken. Om den muligheten finnes i regelverket, kunne ikke rådmann Ståle Tangestuen gi noe svar på da NRK spurte ham etter møtet.

Hvis kommunestyret ikke gis anledning til å behandle saken, blir avslaget i formannskapet stående.

Formannskapet i Hole

I formannskapet sitter det fire representanter fra Høyre og to fra Arbeiderpartiet, mens Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV har hver sin representant.

Foto: Anette Skafjeld / NRK