NRK Meny
Normal

Følte seg forfulgt av brann

- Flere av barna er fortsatt utrygge og føler frykt etter at barnehagen deres ble påtent i fjor.

Fjell barnehage
Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Det fortalte styrer Tina Würlitzer i Fjell barnehage i Drammen tingrett tirsdag.

En av de to bygningene brant ned til grunnen etter å ha blitt påtent 27. september 2008.

Les: Legger skylda på kameratene

Les også: - Så kastet jeg en papirbit med fyr

I alt 97 barn gikk i barnehagen, 56 har siden måttet bruke imidlertidige barnehageløsninger. Første uka var de i Austadgata førskole. Denne barnehagen ble påtent 9. oktober i fjor.

- Brannene har vært veldig belastende for barna. De hadde bare vært ei uke i Austadgata førskole i Drammen før det brant der også, så vi følte oss forfulgt av brann, fortalte barnehagestyreren i retten.

- Har vært redde

De minste barna har flytta tre ganger etter brannen. Mange av barna mistet mange eiendeler i brannen som klær, bamser, vogner.

- De fleste har taklet det greit, men en del barn har fortalt at de har vært redde for at det skal brenne igjen.

Styreren forklarte at det for eksempel har vært problematisk å holde brannøvelser i ettertid fordi mange av barna ikke har forstått at det kun var en øvelse, men trodde det kom en brann til.

Hun fortalte også om at de midlertidige ordningene har vært belastende for foreldrene. At noen foreldre ikke kunne bruke barnehageplassen sin fordi de ikke hadde mulighet til å levere barna i en barnehage lengre unna.

- Frykter det skal brenne

Også styrerne av Øren andelsbarnehage og Skyttelveien barnehage vitnet i Drammen tingrett tirsdag.

Også disse fortalte om at noen av barna hadde fått problemer med blant annet søvn i kjølvannet av brannene, og at de ikke forstod hvorfor barnehagen deres ble brent.

- Noen av barna er redde når de har hvilestund fordi de frykter at det skal begynne å brenne når de har sovnet, fortalte Wenche Sørli, i Skyttelveien barnehage.

Det er beregnet at skadene på barnehagene på Fjell, Øren, Skyttelveien og Austadgata førskole har kostet over 10.000.000 kroner.