Fokuserer på trafikksikkerhet etter stygg nestenulykke

GOL (NRK): Skolegutten var bare centimeter fra å bli påkjørt av lastebilen og familien ba folk lære av hendelsen. Nå tar skolen tak i trafikksikkerhet i og ved tunge kjøretøy.

Her krysser han veien like foran lastebilen.

– Vi jobber etter en nullvisjon. Og derfor er det så viktig å pøse på med trafikksikkerhet inn i «elevenes grunnmur», sier Turi Gjestemoen fra Statens vegvesen.

Opptaket av en ung gutt som kun er centimeter fra å bli påkjørt av en lastebil ved Herad sør for Gol sjokkerte mange da NRK fortalte om det i november i fjor.

Turi Gjestemoen

Turi Gjestemoen fra Statens vegvesen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Rektor ved Gol skule, Ingebjørg By Teigen, uttalte på vegne av familien at de hadde hatt det vondt etter at de ble gjort oppmerksomme på videoen.

– Likevel sa faren at vi må alle lære av dette her og farens ord var at gutten hadde hatt englevakt, fortalte Teigen.

Samarbeider om opplæring

Nå har skolen fått med seg Statens vegvesen, Norges Lastebileier-Forbund, Nettbuss og politiet for å holde et opplegg om trafikksikkerhet for elevene på 1. til 4. klassetrinn.

– Det går på beltebruk i buss, av- og påstigning og de skal få demonstrert hvordan det er å sitte i en lastebil og sjekke blindsoner, forteller inspektør ved Gol skule, Morten Svensgård.

Statens vegvesen mener alle skoler burde hatt en slik dag der det settes fokus på trafikksikkerhet.

– En slik dag er gull verdt, forteller Gjestemoen.

Gol skule

Elever fra 1. til 4. trinn på Gol skule deltok på opplegget om trafikksikkerhet, men skolen har også planer for de eldre elevene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Stanset i siste liten

Det var 19. juni i fjor at en lastebilsjåfør filmer nestenulykken som skjedde litt sør for Gol langs riksvei 7. Fem skolebarn går av bussen. To av barna prøver å krysse den tett trafikkerte veien rett bak bussen, og ser ikke semitraileren som kommer imot i det andre kjørefeltet.

Lastebilsjåføren som filmet det hele så hva som var i ferd med å skje og ga signaler til den møtende semitraileren. Sjåføren som kom i møte oppfattet signalene og klarte å stanse i siste liten.

Ole Roar Hagen

Leder for Norges Lastebileier-Forbund i Hallingdal, Ole Roar Hagen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– En slik dag er veldig viktig slik at ungene lærer å bli synlige i trafikken. Stoppe, se og vinke slik at vi ser dem, forteller Ole Roar Hagen, leder for Norges Lastebileier-Forbund i Hallingdal.

Ekstra fokus etter nestenulykken

Svensgård forteller at skolen tidligere også har hatt kurs for elevene, men legger ikke skjul på at nestenulykken har sørget for at de nå vil sette et ekstra fokus på trafikksikkerhet.

– Det kom litt ekstra opp i den perioden. Og så har vi hatt veldig fokus på sykkel, så derfor ville vi nå gjøre dette enda større, forklarer Svensgård før han utdyper.

– Dette er viktig i alle sammenhenger. Trafikant er du hele livet, så du må kunne litt også som liten. Når man blir større så har man bruk for det.