Se de helt nyfødte elgkalvene

– En elgfødsel har aldri blitt filmet før, så vidt jeg vet. Det er stort å oppleve den tilliten elgkua har vist meg, sier Tuva Thorson ved Langedrag Naturpark.

Tuva Thorson var tilstede og filmet en elgfødsel. Disse bildene er tatt noen minutter etterpå, i det en av kalvene reiser seg.

Den ene av elgkalvene reiste seg kort tid etter fødselen.

Hun var så nær som det er mulig å komme. For mens elgkua fødte to små kalver natt til mandag, satt Thorson rett ved siden av.

I lang tid har hun bygd opp et nært forhold til den nybakte moren, men det var likevel usikkert om hun fikk lov til å være til stede i den sårbare situasjonen.

– Jeg var veldig forsiktig når jeg gikk bort til henne. Jeg kjente hele tiden på hvilke signaler hun sendte ut og respekterte dem. Morsinstinktet kunne fort ført til at hun jagde meg vekk. Men hun var trygg på meg, og jeg fikk komme helt bort til henne, sier Thorson.

Filmet fødselen

Thorson har også filmet selve fødselen. Så vidt hun vet, er det aldri blitt gjort tidligere i Norge.

TV2 filmet en elgfødsel i 2008 i Alaska. Det skal, ifølge Gaute Grøtta Grav, ha vært den aller første gangen noen dokumenterte en elgfødsel.

Rundt en time tok det fra fødselen på Langedrag startet til to elgkalver, en liten okse og en liten kvige, hadde sett dagens lys. Thorson fikk sitte helt nært fram til fødselen var over.

– Mens elgkua slikket dem rene, fikk jeg lov til å kose med de to kalvene, sier Thorson.

Stor tillit

Håpet er at nærværet under fødselen skal gjøre kalvene helt trygge på henne. Nå planlegger Langedrag nemlig å bygge landets første elgstall. Dit skal elgene komme for å få mat, og hver elg får sin egen bås. Elgstallen vil gi publikum en unik mulighet til å se skogens konge på nært hold. For å få elgen med på laget, er det viktig å bygge tillit til dem, og Thorson har allerede fått et nært forhold til de to nyfødte.

– Da jeg kom bort litt senere på dagen i går, så kom de mot meg. De kjente igjen stemmen og lukten min, smiler Thorson.