Hopp til innhold

Får ikke tilbud om jordmortjenester

Fødende fortviler over jordmormangel i kommunene. Flere tvinges til å gå til det private markedet.

Foster

Fødene flere steder får ikke tilbud om jordmor i svangerskapene. Jordmødrene har ikke nok kapasitet.

Foto: Per Håkon Solberg / Nrk

I flere kommuner i Buskerud er det stor mangel på jordmødre, og veldig få fødende får et tilbud om oppfølging av jordmor under svangerskapet.

Enkelte kommuner står også helt uten et tilbud.

Drammen er en av kommunene som har et tilbud, men det dekker langt fra alle de fødende. Kommunen har 1,8 jordmorstillinger, og om lag 800 fødende i året.

Må sile ut gravide

Marit Tabutiaux er en av to jordmødre i Drammen og sier at de er nødt til gjøre prioriteringer.

Jordmor Marit Tabutiaux

Jordmor Marit Tabutiaux i Drammen må sile ut hvem som får time.

Foto: Per Håkon Solberg / Nrk

– Vi har ikke kapasitet til å ta i mot alle. Det siste året har det vært om lag 810 fødsler, vi tok imot 320 fødende. Vi må prioritere blant de gravide og vi har informert fastlegene om hvem vi prioriterer. Det er førstegangsfødende, ikke-etniske norske og det er de som trenger ekstra oppfølging i svangerskapet på grunn av rus eller psykiske aspekter.

– Det å sile ut hvem som skal få komme er ikke en behagelig situasjon, sier Tabutiaux.

– Det opplever jeg uheldig for jeg ser at en del kvinner har opplevelser fra tidligere fødsler som de trenger å gjennomarbeide. Vi som jordmødre har god tid til å prate, vi setter av en halv time ved hver konsultasjon og vi kan også ta de inn flere ganger hvis vi ser behovet for det.

– Trygt med jordmor

Kine og Olav Ljone Skogaas i Drammen er førstegangsforeldre, og har derfor kommet gjennom jordmødrenes nåløye. Noe Kine ser på som en stor trygghet både fysisk og psykisk.

– Ting skjer både med min kropp, og den lille som befinner seg inni her. Man lurer på hva som skjer, og hva som skjer fremover. Man kan spørre om alle små vondter man er noe man bør bekymre seg for, eller om det bare er en naturlig del av hele pakken.

– I tillegg er det bra å få den mentale forberedelsen på alt sammen; dette er det som kommer til å skje og dette er det du kan forvente deg og så videre. Å få den tiden og kunnskapen som jordmødre har kontra å være hos fastlegen er superviktig, sier Kine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kine og Olav Ljone Skogaas

Kine og Olav Ljone Skogaas er et av de heldige foreldreparene som har fått jordmortilbud.

Foto: Per Håkon Solberg / Nrk

Også Olav er glad for at de har en jordmor fremfor en fastlege.

– Jeg opplever at man tar opp en del andre ting enn hos en fastlege; det mentale, tanker, kosthold, søvn, reise og den type ting.

– Jeg får svar på en del ting som jeg har lurt på og som ikke nødvendigvis er lett å lese seg opp på, og det er en trygghet i og med at ikke jeg kjenner at det vokser på samme måte. Å få vite at ting vokser som det skal, at det er den utviklingen som det skal være, og å høre hjerteslag, sier Olav.

Tvunget til å kjøpe private tjenester

I Hurum sitter en høygravid Heidi Kristin Ringstad. Hun er førstegangsfødende og har termin om 6 dager.

Hun er ikke like heldig som familien Ljone Skogaas.

Hurum kommune har nemlig bestemt seg for å spare ni millioner kroner dette året, og valgte derfor å ikke ansette ny jordmor da den forrige gikk av med pensjon.

Da Ringstad fikk vite dette, valgte hun å kjøpe privat jordmortjeneste i Drammen.

– I Hurum var det bare en jordmor og hun pensjonerte seg. Og jeg ville gå hos en jordmor, da var den private jordmortjenesten i Drammen det eneste valget jeg

Heidi Kristin Ringstad

Heidi Kristin Ringstad måtte kjøpe privat jordmortjeneste.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

hadde.

– En selvfølge å ha jordmor

At kommunen valgte å ta bort jordmortjenesten er et valg Ringstad ikke forstår.

– Jeg har alltid sett på det som en selvfølge å ha en jordmortjeneste der jeg bor, så jeg ble veldig overrasket. Jeg syns nødvendigvis ikke at en fastlege gjør det samme som en jordmor.

Men kan ikke en fastlege gjøre samme nytten som en jordmor?

– En jordmor er spesialisten, det er hun som kan faget graviditet og kanskje spesielt fødsel så for meg er det mye mer naturlig å snakke med henne enn fastlegen.

Ringstad har måttet kjøre en halvtime gjennom to kommuner hver vei for å komme til jordmor.

– Reint praktisk så tenkte jeg i begynnelsen at det ikke var noe problem, men svangerskapet kan jo forandre seg. Nå mot slutten så skulle jeg, på grunn av høyt blodtrykk, egentlig gått til kontroll annenhver dag. Men å ta turen til Drammen nå er noe helt annet enn tidligere, så jeg har valgt å avstå fra det.

– Hadde jeg hatt jordmor i nærområdet hadde jeg selvsagt tatt kontrollene, sier Ringstad.

Vil dekke behovet

Jordmor i Drammen kommune Marit Tabutiaux skulle gjerne sett at det var en selvfølge at alle hadde tilbud om jordmor, men sier at pengene mangler.

– Det er et spørsmål om prioritering, et valg som politikerne må ta. Gravide og barselkvinner er vel ikke de som roper høyest. De er bevisst sin situasjon først når de er i situasjonen, men da er det jo ofte for seint. Vi ser at de har for dårlig informasjon om at vi finnes, og vi får tilbakemelding om at det er vanskelig å vite om tilbudet.

Hun tror sjansen for å få flere jordmødre ville vært større hvis flere visste om tilbudet og tok kontakt.

– Da ville vi kanskje synliggjort at det er et behov. Og da ville det kanskje påvirke politikerne til å komme med flere stillinger. Drømmen er jo om vi hadde vært fire jordmødre i Drammen kommune, og kunne dekke behovet, sier Tabutiaux.

Flere nyheter fra NRK Buskerud