NRK Meny
Normal

Etterlyser gratis parkering

DRAMMEN (NRK): Frivillige som stiller opp for de aller svakeste, betaler av egen lomme for å parkere i Drammen. Men kommunen kan ikke tilby gratis parkering.

Parkeringsskilt

Drammen kommune sier det er samferdselsdepartementet som lager lovene, og Statens vegvesen og Vegdirektoratet som gir kommunen retningslinjer. (illustrasjonsfoto)

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Vi har frivillige som er på besøk i fengselet for eksempel, som parkerer foran tinghuset. Det koster penger. Vi har frivillige som er på besøk innenfor besøkstjenesten, som legger ut for det. Så ja, det er en kostnad, sier daglig leder i Drammen Røde Kors, Jon Peter Wium.

I Røde Kors er man nå redde for at enkelte skal kvie seg for å bidra, fordi de taper penger på å hjelpe andre.

Jon Peter Wium, Drammen Røde Kors

Wium sier de tilbyr sine frivillige refusjon av parkeringsutgifter.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Når de først bruker sin tid på å hjelpe innbyggere som trenger det, så bør det ikke medføre en kostnad. Ut over at de faktisk bruker av tiden sin, sier Wium.

Bruker flere tusen kroner på parkering

Røde Kors tilbyr de frivillige refusjon av parkeringsutgifter, men mange velger likevel å betale av egen lomme, noen fordi de ikke ønsker å påføre Røde Kors ekstra kostnader.

– Vi deltar på mange områder og vi jobber hardt for å få de pengene vi bruker ut igjen. Så det er nok et element i det hele.

Også Kirkens Bymisjon må betale dyrt for parkering, når de er ute på sine hjelperunder i sentrum.

Jon Ivar Windstad

Windstad forteller at Kirkens Bymisjon bruker flere titalls tusen kroner i løpet av et år.

Foto: Harald Inderhaug

– Det koster oss ganske mange titalls tusener i løpet av et år. Og hvis man er sløv, så ender man også opp med en parkeringsbot. Og det får vi en del av i løpet av året, sier daglig leder for Kirkens Bymisjon i Drammen, Jon-Ivar Windstad.

– Vi skulle gjerne ønske at vi kunne stå inntil for eksempel én time, uten at vi ble bøtelagt, legger han til.

Kan ikke gi fortrinn

Men Drammen kommune har ingen mulighet for å komme organisasjonene i møte.

– Dessverre har vi ingen mulighet til å gi slike særskilte grupper noe fortrinn eller reserverte plasser når det gjelder offentlig parkering på kommunal vei, sier daglig leder i Drammen Parkering, Claus Mølbach-Tellefsen.

– Hvem er det som bestemmer dette?

– Til syvende og sist er det samferdselsdepartementet som lager lover og forskrifter, mens det da er Statens vegvesen og Vegdirektoratet som gir kommunene retningslinjer for hvordan dette skal være, sier Mølbach-Tellefsen.

Han sier at kommunen med ulike mellomrom får henvendelser fra organisasjoner som ønsker seg tilrettelegging av parkering.

– Dessverre er svaret det samme til de alle – at vi har ingen anledning til å hjelpe i den sammenheng, avslutter Mølbach-Tellefsen.