Hopp til innhold

En kamp mot klokka

HOKKSUND (NRK): De har kanskje forstyrret kvelds- og natteroen til enkelte. Bønder i Hokksund og Skoger høster erter i all hast for å unngå at avlingene blir ødelagt.

Innhøsting av erter

Hans Linnerud

Linnerud er ikke stresset, selv om han har et tidspress.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Vi kjører døgnet rundt. 24 timer. Ertene må høstes når de er modne. De vil bli beske og harde hvis vi ikke høster nå, sier skiftleder i Vestfold landbrukstjenester, Hans Linnerud.

Døgnet rundt kjører de tre maskinene og høster inn erter. Høstingen er en kamp mot klokka, og derfor må bøndene ta alle døgnets timer i bruk.

– Jeg er ikke stresset. Men han som styrer med dette hos Findus, han begynner å si at det haster, ler Linnerud.

For å finne ut om ertene er modne har man gått vitenskapelig til verks. Blant annet tar man prøver som analyseres på fabrikken.

Men selv om man får høstet ertene, er ikke tidsproblematikken over.

– Dette skal til Tønsberg. Der blir det forvellet og fryst, og det må skje helst innen tre timer fra det er høstet, sier Linnerud.

Innhøsting av erter

– Dette er godkjente erter. Grønne og fine, sier Linnerud.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Ti år til neste gang

Han forteller at når det pågår som verst, døgnet rundt, så kan det tenkes at de får noen stygge blikk fra naboene.

– Stort sett går det veldig bra. Vi prøver jo på natta å kjøre på jorder som det ikke er så mange hus rundt, men det er jo ikke alltid vi klarer det, sier Linnerud.

– Men må de leve med dette år etter år?

– Nei, på dette jordet vi er nå tar det i hvert fall ti år til vi kommer tilbake neste gang. Det må være et langt omløp på hver gang man skal ha erter. Så det er ikke noe som skjer på hvert jorde år etter år, forklarer han.

Innhøsting av erter

Når ertene er høstet, må de fraktes videre og fryses ned innen tre timer.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Spiser ikke så mye erter

En av dem som sitter bak rattet på landbruksmaskinen er Tor Nilsen. Det har han gjort siden 2001.

Tor Nilsen

Tor Nilsen innrømmer at det ikke blir mye erter ved siden av middagsmaten.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Nå er det ikke lenge igjen på dette jordet. Så er det vasking og så til neste jorde, sier Nilsen.

– Du blir ikke lei?

– Jo, ler Nilsen og legger til:

– Til å begynne med så er det jo moro, men så blir det verre og verre. Men det er greit nok.

Og sjåføren får mer enn nok av erter på jobben.

– Er du glad i erter selv?

– Jeg spiser ikke så mye erter kan du si, humrer Nilsen.