NRK Meny
Normal

Terror i Brussel: – Vi har ventet på det

Terrorangrepet i Brussel kom ikke som noen overraskelse, mener drammenskvinne som er bosatt i den belgiske hovedstaden.

Brussel

Like etter klokka åtte kom meldingene om eksplosjoner ved hovedflyplassen Zavantem i Brussel.

Foto: Daniela Schwarzer / NTB scanpix

Situasjonen er uklar, etter terrorangrepene som rammet Belgias hovedstad tirsdag morgen. På flyplassen gikk to bomber av i det som skal være et selvmordsangrep. I tillegg har det gått av en bombe på en undergrunnsstasjon. Så langt er 34 mennesker bekreftet omkommet.

 Lillann Weggersen

Lillann Weggersen følger terrorangrepet på TV fra arbeidsplassen i Brussel. Folk ser ut som de har vært i krigen, forteller hun.

Foto: Privat

Drammenskvinnen Lillann Weggersen bor i Brussel og jobber som kommunikasjonssjef for EØS-midlene.

Hun forteller at belgiske medier spekulerer i om dagens terrorangrep er en hevnaksjon etter at en av Paris-terroristene ble pågrepet den 18. mars.

– Vi har gått og ventet på det. Jeg er ikke overrasket, men jeg er likevel sjokkert og trist, sier Weggersen.

Nærmeste nabo

Metrostasjonen der det gikk av en bombe, ligger rett bortenfor arbeidsplassen hennes. Weggersen var allerede på jobb da de første meldingene kom.

– En del av mine kollegaer kjører gjennom stasjonen. De som ikke hadde kommet på jobb enda, fikk beskjed om å snu og reise hjem, sier Weggersen.

Det er mye reisevirksomhet blant kollegaene, men ingen var på reise i dag. Offentlig transport er innstilt inntil videre, men Weggersen mener hun kommer seg hjem, fordi hun kjører bil.

– Flere av oss som kjører, må nok regne med å kjøre skytteltrafikk for å få andre hjem i dag.

Bekymret for venner

En annen drammenskvinne som er bosatt i Brussel, er Christina Højer Mørkved. Hun har bodd i den belgiske hovedstaden i litt over et år og jobber for Osloregionens Europakontor. Leiligheten hennes ligger ikke langt fra Grand Place, der en av bombene gikk av.

Christina Højer Mørkve

Christina Højer Mørkve har permisjon fra bystyret i Drammen. I litt over et år har hun jobbet i Brussel.

Foto: Drammen kommune

– Det er ekkelt, for man vet ikke hva som skjer. Jeg har vært hjemme i leiligheten i hele dag, og foreløpig har ikke vi merket noe her. Nå venter vi på nærmere beskjed fra norsk UD og belgiske myndigheter, sier Mørkve, som er mest bekymret for venner og bekjente.

– Det er veldig trist. Mange mennesker har dødd i dag. Jeg er redd for de vennene jeg har her nede, og det er en ekkel situasjon. Nå er det bare å holde seg inne.

Håper å fly hjem

Planen hennes er å fly hjem til Norge i kveld. Flyet hennes går fra en annen flyplass enn hovedflyplassen Zavantem, der terroranslaget var ved åttetiden tirsdag morgen.

– Det ser ut som hjemturen ikke blir noe av, men vi skal uansett prøve, sier Mørkve.