NRK Meny
Normal

– Herlig at hele torget fylles av barn

Over 300 mennesker møtte opp på Bragernes Torg i Drammen i dag for å synge Barn av regnbuen. – Vi vil minnes de som døde på Utøya, sier elevene.

– Nå skal vi gå ned Skogerveien, opp til Austad gård, ned bikkjebetan, mot torget over bua og skal vi på torget. Det skal vi gå for å vise at vi bryr oss.

– Nå er vi med på noe viktig som skjer i hele Norge. Er dere klare?

Lærer Unni Helland veileder elevene i 6b på Fjell skole i Drammen, som bare er noen av mange som i dag møtte opp på Barn av Regnbuen- markeringen på Bragernes Torg.

Rørende

For Drammens initiativtakere Tove Norvoll og Hilal E. Kömürcåu var det rørende når menneske begynte å samle seg på torget.

– Jeg syns det er herlig å se at hele torget fylles av barn. Vi gleder oss veldig nå.

Etter en god tur i øsende regnvær samlet elevene på Fjell skole seg på Bragernes torg. Flere hadde med seg flagg fra ulike land, roser og laminerte hjerter der trøstende ord var skrevet på.

Og alle var klare for å synge. En av de var Tina Louise Vinnes Kloss.

Tina Louise Vinnes Kloss

Tina Louise Vinnes Kloss sier hun har tenkt på mye på som skjedde.

Foto: Tordis Gauteplass / Nrk
Melissa Vuthi

Mellissa Vuthi var en av elevene som var med og sang.

Foto: Tordis Gauteplass / Nrk

– Jeg vil synge Barn av regnbuen fordi jeg skal minnes de som døde etter 22. juli, og det som skjedde på Utøya.

Tina sier hun tenker mye på det som skjedde.

– På skolen tenker jeg på det hver dag, men hjemme tenker jeg på andre ting.

Tina står sammen med Melissa Vuthi.

– Jeg og klassen min og mange andre skoler er her for å minne det som skjedde 22. juli. Jeg håper det blir gøy, og det blir veldig spennende.

Stort engasjement

Det hele startet i Oslo forrige torsdag. I retten hevdet terrortiltalte Anders Behring Breivik at Lillebjørn Nilsens sang Barn av regnbuen ble brukt til «marxistisk hjernevask av norske barn».

Det ville ikke befolkningen ha noe av og startet en facebookgruppe der de oppfordret til allsang av Barn av regnbuen i tingrettspausen i dag slik at Breivik kunne høre folks engasjement.

Samtidig bad de hele Norge engasjere seg, og det tok ikke lang tid før Norvill og Kömürcåu startet sin egen gruppe for Drammen, som første by i landet.

Jeg ble så engasjert av dem som dro i gang i Oslo, men vet samtidig at det kan være et ork for folk å dra så langt. Derfor dro vi i gang et støttearrangement her i Drammen sier Norvoll.

Barn av regnbuen

Bragernes torg flommet over av roser og syngende mennesker på markeringen i dag.

Foto: Tordis Gauteplass / Nrk

Allsang

I Oslo spilte Lillebjørn Nilsen, i tillegg fremførte originalversjonen «My Rainbow Race», skrevet av hans mangeårige venn, den amerikanske folkemusikeren Pete Seeger (93).

Over 40000 mennesker møtte opp og var med på sangen.

Til tross for det våte været møtte om lag 300 store og små opp på Bragernes torg i Drammen. Etter appeller av barna selv stemte alle i den folkekjære sangen.

Viktig for barna

Lærer på Fjell skole, Unni Helland mener det er viktig at hennes elever var med på denne begivenheten.

Unni Helland

Unni Helland tror det var viktig at barna var med på markeringen.

Foto: Tordis Gauteplass / Nrk

– Dette gjør jeg fordi elevene trenger trening i empatiutvikling, dette er en direkte trening i medfølelse. Og så får de en opplevelse av at det går an å møte skudd med ord blomster flagg og sang, og jeg tenker at dette er en lære for livet opplevelse.

– Jeg syns det var en nydelig markering, og jeg synes det viser at man kan møte hat med kjærlighet.

Noe initiativtakerne selv var enige i.

– Jeg syns det var kjemperørende. Dette er barn av fremtiden, og dette vil være med å gi dem et godt minne fra en tung tid, avslutter Kömürcåu.