Hopp til innhold

Debutant med hundespann

Sara Prestvik (22) er debutant i VM i hundespannkjøring i Sverige.

Sara Prestvik og Tamaq

Sara Prestvik og Tamaq.

Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / NRK

Som førstereisejente tror ikke Sara Prestvik fra Sigdal at hun og hundene har noen vinnersjanser, men det er det en annen fra Buskerud som har.

- Gøran Halvorsen i fra Hokksund som har Norges raskeste malamutespann burde ta med seg edelt metall fra verdensmesterskapet, sier hundespannkjøreren spent.

Bjeffing

I hundegården er det masse bjeffing og hundene blir ivrige med en gang Sara Prestvik har med seg seler ut. For da vet de at det er tid for tur.

Hun viser frem Tamoq, som er av rasen Alaskan malamute.

Det er en mye større og sterkere rase, enn den de bruker i Iditarod i Alaska, som er av rasen Alaskan husky.

- Tamoq kan dra opp til et tonn, forteller en ivrig matmor.

Hun fortsetter med å fortelle at Tamoq er hennes egen, mens de tre andre hundene har hun lånt av David og Kjersti Iversen fra Hokksund.

- Tamoq er sjefen i hundespannet fordi han kan høyre og venstre, og styrer rett og slett spannet dit jeg vil at den skal gå.

På spørsmål om det er vanskelig svarer Sara Prestvik at det er det jo noen ganger, og derfor håper hun at Tamoq ser på henne som sjef og gjør det han blir bedt om.

- Ja, ellers kan det oppstå mer eller mindre komiske situasjoner, kremter hun frem.

Komisk situasjon

For det er ikke alltid Tamoq og de andre hundene har gjort det dem har blitt bedt om, noe flere ødelagte sleder plassert inn i et skur kan vitne om.

Den ene sleden ble ødelagt for et par uker siden da Sara Prestvik tok med seg hundene på en tur. Da hun skulle nedover etter å ha vært opp på en ås knaket det fælt i sleden. Plutselig så blir all bagasjen kastet av fordi bukken under sleden som bagasjen hviler på subbet i bakken.

- Hundene lurte fælt på hva som skjedde, og hele turen endte med at de måtte trekke meg ned til bilen på en reinskinnsfelle, ler Sara Prestvik.

Spesielt antrekk

Antrekket Sara Prestvik skal ha på seg under selve løpet er litt spesielt. Ettersom en av renndagene går på kvinnedagen skal hun være helt rosa fra topp til tå. Med rosa 80-tallsdress, lue og saueskinnsfelle på sleden vil hun være et motstykke til det hun kaller en machokultur i hundespannsporten.

- Ja, alle har et bilde av værføre menn med masse skjegg. Litt sånn Lars Monsen stil. Vi kvinner kan være minst like hardføre og derfor kan vi også faktisk drive med hundespannkjøring, sier Sara Prestvik og lurer på hvordan hun kommer til å bli sett på av de andre hundespannkjørerne.

Flere nyheter fra NRK Buskerud