Hopp til innhold

Besøkte ”det nye Norge” på FN-dagen

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken feiret FN-dagen på Fjell skole i Drammen.

Audun Lysbakken og Unni Helland.

Audun Lysbakken feiret FN-dagen på Fjell skole i Drammen. Her sammen med Unni Helland.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Ved innkjørselen til Fjell skole står en gruppe elever og tripper, mens lærer Unni Helland gir de siste instruksjoner. De er velkomstkomitéen, og skal ta imot barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken og ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen.

Xhafer Taraku (11) tar oppdraget alvorlig, i sin fineste dress for anledningen.

– Denne dressen har jeg på meg i bryllup, på 17. mai, til id, og i dag. Man må jo pynte seg på FN-dagen, understreker han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Xhafer Taraku og Melisa Vuthi.

Det var en spesiell skoledag for Xhafer Taraku og Melisa Vuthi i klasse 6D.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Melisa Vuthi (11) skal også ta imot gjestene i dag, men gleder seg mest til å opptre i gymsalen litt seinere med en dramatisering av en enke som mister sønnen sin.

– Det er ganske trist, men til slutt så adopterer hun den gutten som drepte sønnen hennes. Det kan vi lære mye av, sier Melisa ettertenksomt, før hun skynder seg på plass idet rektor ønsker alle velkommen.

40 års jubileum

FN-dagen har blitt feiret 24. oktober siden 1948, samme dag som FN-pakten trådte i kraft. Dagen skal markere FNs arbeid for internasjonal fred og sikkerhet og for å utvikle vennskapelige relasjoner mellom nasjoner.

På Fjell skole har de feiret dagen i 40 år, det vil si hvert år siden skolen stod ferdigbygget. Skolegården er pyntet med flagg fra alle verdensdeler i anledning dagen. Alle barna står som perler på en snor, mange i sine fineste folkedrakter, og med flagg i hendene.

Fjell skole har 640 elever med bakgrunn fra 140 ulike nasjoner, og flere av elevene er selv flyktninger.

– Skolen deres har blitt et symbol på ”det nye Norge”, og klarer å gjøre noe som resten av Norge kanskje kan lære noe av, nemlig å bruke mangfold som en styrke, og vise at disse elevenes ulike identiteter tilfører det norske noe ekstra, sa Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken til nrk.no.

Drammens ordfører Tore Opdal Hansen la også vekt på mangfoldet i sin tale.

– På skolen deres viser dere at så mange med ulik bakgrunn, kultur, tradisjoner, og historie er en styrke, sa ordføreren.

– Barn setter ikke folk i båser med generaliseringer som vi voksne ofte gjør. Barn spør: ”hvem er du?” Og ikke ”hvor er du fra”, eller ”hvilken gud tror du på?” Vi voksne har så mye å lære av barna, sa Unni Helland, som har hatt ansvar for FN-markeringen på skolen siden den ble bygget for 40 år siden.

– Unni har vært en pioner som ikke bare har gjort en kjempeinnsats for barna på Fjell i flere tiår, men også satt en standard og gitt et eksempel som andre politikere, og andre voksne som jobber i vårt nye mangfoldige samfunn, kan lære mye av, sa Lysbakken.

Tenker på frihet

Under markeringen i dag står også ei stolt jente og smiler uavbrutt. Sarah Saleh (11) var blitt plukket ut til å stå ved siden av Barne- og likestillingsminister Lysbakken og Drammens ordfører Tore Opdal Hansen, og hadde på seg en folkedrakt fra Palestina, der foreldrene hennes er fra.

– Denne folkedrakta er nesten ny. Den er laget i Palestina, men kjøpt i Syria. Vi kan jo ikke dra til Palestina nå for det er krig der, forklarer Sarah.

– Se, der er faren min! utbryter hun plutselig med et stort smil, etter å ha fått øye på han i folkemengden.

– Moren og faren min måtte flykte fra Haifa før jeg ble født. Når vi feirer FN-dagen og ser alle flaggene, så tenker jeg på frihet, sier hun, og vinker til faren sin.

Sarah Saleh og Audun Lysbakken.

Sarah Saleh (11) var plukket ut til å stå ved siden av Audun Lysbakken under feiringen av FN-dagen 2011.

Foto: Harald Inderhaug / NRK