Hopp til innhold

«Halloweendrapet»: Retten opphever tvungent psykisk helsevern

Mannen fra Hallingdal som ble dømt til tvungent psykisk helsevern for «Halloweendrapet» for ti år siden, kan nå bli en fri mann.

"Gud" på veggen

Krimteknikerne som kom til bygården i Pilestredet natt til 30. oktober ble møtt av et blodig syn.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Retten har enstemmig opphevet vernet, sier mannens forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK.

Tiltalte er å anse som frisk, legger retten til grunn. Avgjørelsen betyr mye for den tiltalte, sier Larsen.

– Han har lagt bak seg ti år etter drapet som skjedde da han var psykotisk. Nå trenger han å leve et helt vanlig liv som en vanlig mann. Nå kan han skaffe seg pass, bankkort, han slipper å ha oppfølging på alle mulige måter og kan leve et vanlig liv, se fram til familie og gjøre som vanlige folk gjør, sier Larsen.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen er forsvarer for mannen.

Foto: Anders Fehn/NRK

Det har ikke lykkes NRK å få tak i statsadvokaten som ønsket at psykisk helsevern skulle opprettholdes. Fristen for å anke har ikke gått ut.

Det var Hallingdølen som omtalte saken først.

– Ikke syk lenger

Avgjørelsen er tatt i Buskerud tingrett i Drammen. Retten bygger på vurderinga til den sakkyndige, overlege og spesialist i psykiatri Terje Tørrisen og vitnebeviset til overlege Thomas Fischer-Vieler.

Drapet skjedde natt til 30. oktober for ti år siden. Tre hallinger var samla i Oslo for å feire Halloween. Andreas Nilstad ble drept med kniv og hemsedølen Marius Løken ble livstruende skadd.

Løken fikk først vite om saken gjennom media.

– Jeg tenker gjerningsmannen vet best selv om det er fare for gjentakelse. Jeg har tillit til systemet og de vurderingene som er blitt gjort. Det har gått lang tid og han har vært i tvungen psykisk helsevern omtrent like lenge som en fengselsstraff reelt ville vært. Det som er kritikkverdig her, er kommunikasjonen ut mot de involverte. Den burde absolutt bli bedre, sier Løken.

Marius Løken

Marius Løken ble livstruende skadet.

Foto: Runar Henriksen Jørstad

Straffesaken gikk i Oslo tingrett i 2013. Påtalemakta krevde fengsel i 16 år, men retten kom fram til at gjerningsmannen ikke var strafferettslig tilregnelig. Han ble derfor dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Alt året etter framsatte Vestre Viken et krav om at det tvungne psykiske helsevernet skulle opphøre.

– Han ble dømt til tvunget vern så lenge han var syk, men han er ikke syk lenger. Det er mange år siden han var det, og nå er det på tide at han får leve et vanlig liv, sier Larsen.

Pilestredet 70

22 år gamle Andreas Nilstad ble drept natt til søndag 30. oktober 2011 i Pilestredet 70 i Oslo.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Blir ikke medisinert

Larsen forteller at mannen nå har jobb, kontakt med familien og lever et vanlig liv med venner. Han har siden 2014 fulgt et behandlingsopplegg som er etablert av Vestre Viken helseforetak.

– Det er klart at dette har vært en belastning for han, han har ikke kunnet håndtert livet sitt på vanlig måte, sier mannens forsvarer Mette Yvonne Larsen.

To ganger tidligere har dommen om tvungent psykisk helsevern vært oppe til vurdering. Men både i 2015 og 2018 avgjorde retten at det tvungne vernet skulle fortsette.

Han har tidligere stilt seg åpen til å forlenge vernet fordi han tenkte at folk ville reagere på at han ikke var under vern.

– Nå har en erfaren rettspsykiater klart sagt at det ikke er noe fare for tilbakefall eller misbruk av rus, sier Larsen.