Hopp til innhold

– Spre meg på de sju hav

Stadig flere kremeres, mens antallet som ønsker at asken skal spres i naturen er mer enn doblet på få år. Torbjørn Sikkeland bodde ved sjøen på Tofte. Hans siste ønske var at urna med asken spres på Oslofjorden.

Torbjørn Sikkeland

Her på fjorden utenfor huset han bodde i sine siste år, vil han at urna med asken skal spres.

Foto: Privat

– Han var fascinert av sjøen og sa alltid at han ville ha asken spredt i vannet så han kunne seile på de sju hav etter sin død. Han valgte også denne løsningen fordi han ikke ville begraves på en kirkegård.

Det forteller datteren Inger Lise Sikkeland som har søkt Fylkesmannen om askespredning på vegne av faren.

Urner som kan løses opp i vann

Etter kremering står urnen klare til utlevering i krematoriet. De svarte urnene kan løses opp i vann. Til våren skal Inger-Lise Sikkeland hente den ene og oppfylle farens siste ønske.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Han var opptatt av å ikke være til belastning for barn og familie. Vi skulle ikke behøve å ha en gravplass å stelle og betale for.

Torbjørn Sikkeland, som var professor ved NTNU, døde i 2014. Han ble kremert denne høsten ettersom han donerte kroppen til forskning.

– Ønsker om askeurne på peishylla

– Fortsatt velger de fleste som kremeres tradisjonell urnenedsettelse på en kirkegård eller i en minnelund, sier Aleksander Kollen i Buskerud Begravelsesbyrå.

Men stadig flere spør om askespredning og hva slags alternativer det innebærer.

– Folk har sett på amerikanske filmer der urner oppbevares hjemme på peishylla, og spør om det er mulig. Men det er altså ikke lov i Norge.

Aleksander Kollen

Aleksander Kollen i Buskerud Begravelsesbyrå får mange henvendelser om askespredning.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Kollen forteller at de også får spørsmål om å dele opp asken, slik at noe kan spres i naturen og noe settes på en kirkegård.

– Man må velge. Enten må urna settes i en grav eller på en minnelund, eller spres i naturen.

Stor økning i søknader

Det er tillatt å spre asken etter kremering på åpent hav, i fjellet og også i større elver og innsjøer, dersom man har tillatelse.

Foreløpige tall som NRK har hentet inn fra Fylkesmennene i Buskerud, Østfold og Oslo og Akershus, viser at stadig flere ønsker askespredning. Alle de nevnte fylkene har fått inn flere søknader hittil i år enn i hele fjor. Størst er økningen i Buskerud.

– Per starten av desember var det kommet inn 120 søknader om askespredning. Dette er en stor økning fra 2016, da antallet var 94 totalt, ifølge seniorkonsulent Linda Ask.

Linda Ask

Linda Ask hos Fylkesmannen i Buskerud har fått inn langt flere søknader i år enn i 2016.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Ordningen er blitt mer kjent. I tillegg er det mange som ikke bor i nærheten av familien, eller som ikke har familie som søker om tillatelse.

Fylkesmannen i Hordaland har også en økning fra 137 saker i 2016, til 148 saker hittil i år. Fylkesmennene i Vestfold, Telemark og Sør-Trøndelag tror antallet søknader i år vil bli omtrent som i fjor.

Søknader om askespredning

Fylke

Hittil 2017

2016

Buskerud

120

94

Østfold

122

104

Oslo og Akershus

210

198

Hordaland

148

137

Sør-Trøndelag

64

68

Vestfold

130

164

Telemark

94

103

Nest siste stoppested

Etter kremasjonen i høst oppbevares asken til Torbjørn Sikkeland i en spesialurne på Drammen krematorium. Den utleveres når familien skal oppfylle hans siste ønske på sjøen utenfor Tofte til våren.

Antallet urner som ble utlevert til askespredning økte fra 251 i 2012 til 514 i 2016, viser tall fra Gravplassforeningen. Organisasjonen utarbeider statistikk over antallet kremasjoner i Norge. Nye tall kommer i løpet av vinteren basert på urner utlevert ved krematoriene her i landet.

Urner til aske

Det et forskjell på askeurnene akkurat som kister. Men alle er laget i materiale som brytes ned i jord. Og det er spesiell urner for askespredning i vann.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK