NRK Meny
Normal

– Krangle heller om småting

Skal først par krangle, er det småtingene de bør krangle om, ifølge samlivseksperter.

Krangel

Hvis det er irritasjoner som ikke stikker så dypt, som ikke vekker voldsomme følelser hos partnere, er det ikke så farlig.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

– Ekteskapelig krangel om småting er neppe farlig for forholdet. Det er de store tingene som kan gi alvorlige problemer, sier samlivsekspertene Marie Theisen og Lars Ole Gjermundboe ved samlivssenteret på Modum Bad.

Stikk i strid med hva mange av oss tror, at det ikke er verdt å krangle om småting, og heller ta de litt større diskusjonene, er de to samlivsekspertene av en litt annen oppfatning.

– Hvis det er irritasjoner som ikke stikker så dypt, som ikke vekker voldsomme følelser hos partnere, er det ikke så farlig. Men når irritasjonene og kranglene rokker ved den andres verdi, er det mer alvorlig. Da må man gå noen runder med seg selv, sier psykolog Marie Theisen.

Les også:

Kaldt eller varmt?

Lars Inge Gjermundboe og Marie Theisen

Samlivsekspertene Lars Ole Gjermundboe og Marie Theisen.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Så godt som alle par irriterer seg over ting hos partneren. Ting som ofte ender opp med anklager og større eller mindre krangler.

– Det kan være alt mulig rart. Det kan være svigermor, penger, husarbeid, sex, hvor mye tid partneren bruker foran datamaskinen og lignende ting. Til og med promping sier Lars Ole Gjermundboe.

– Om det skal være kaldt eller varmt på soverommet eller at partneren går på do uten å lukke døra, er gjengangere, skyter Marie inn.

Men de mener alt dette er greit, hvis det ikke utvikler seg til alvorlige anklager mot motparten. De oppfordrer likevel ikke til at par skal krangle.

– Vi behøver ikke krangle om disse småtingene. Noen ganger kan det være fornuftig å si; greit, vi dropper dette – jeg er glad i deg likevel, sier Lars Ole.

Konkurranse

Det de begge advarer mot, er at kranglingen skal utvikle seg til en konkurranse om å ha rett. Ha rett til å irritere seg over partneren, og å ha rett i anklagene.

– Det er fort gjort å bli konkurrenter, istedenfor å samarbeide om å finne løsninger, og opptre som et lag, sier Marie.

– Vi kan godt si det er mulig å vinne diskusjonen, men tape relasjonen, legger Lars Ole til.

De forteller om et eldre ektepar de har brukt som eksempel i sine samlivskurs, som sier: – Vi kan ikke drive med tull. Vi skal ha det godt sammen.

– Noe av hemmeligheten går på å se på problemene det krangles om, og å løse dem. Ikke å anklage og klandre partneren. Og noen bagateller må vi bare leve med, de er en del av pakka, sier Lars Ole.

Alvorlig

Men noen ganger blir irritasjonene dypere, og kranglingen utvikler seg slik at det blir ubehagelig, og vekker kraftige følelser hos dem som krangler.

– Hvis du blir helt satt ut, og en liten tue velter et stort lass, kan det ligge noe annet under man heller skal snakke om. Og hvis det er ting som går igjen og igjen, og som vekker veldig mye vonde følelser, er det grunn til å stoppe opp litt og finne ut av det, sier Marie

– Det viktige er å lytte og snakke, istedenfor å irritere seg over den andre som person, avslutter Lars Ole.