Hopp til innhold

AUF glade for at Riksantikvaren ikke vil frede Utøya

Riksantikvaren ønsker ikke å frede Utøya etter terrorangrepene 22. juli i fjor. AUF er glade for Riksantikvarens konklusjon. Men fortsatt kan kommunen frede øya.

Utøya, 25. juli 2011

69 personer ble drept på Utøya. Mange av de etterlatte har bedt om at øya fredes, men Riksantikvaren avslår ønsket.

Foto: Anders Nielsen / NRK

202 etterlatte etter 22. juli ønsker å frede Utøya. I september ba de Riksantikvaren om å vurdere fredning, fordi de er sterkt uenige i AUFs planer om å gjenreise Utøya. Men tirsdag kom Riksantikvarens avslag, noe flere av de etterlatte reagerer på.

– Det er jo kjempeskuffende, sier Vanessa Svebakk til NRK.no. Hun mistet sin 14 år gamle datter Sharidyn på Utøya.

– Skal hedre våre venner

Leder i AUF i Buskerud, Niclas Tokerud, ønsker fortsatt å bruke Utøya til politisk aktivitet for ungdom. Han mener Riksantikvarens konklusjon er riktig.

Mette-Marit og Niclas Tokerud

Kronprisesse Mette-Marit viser sin støtte til Niclas Tokerud. Her fra minnemarkeringen i Øvre Eiker den 25. juli 2011.

Foto: Miriam Øyna / NRK

– Jeg er glad for at Riksantikvaren ikke finner tungtveiende grunner til å frede Utøya. Jeg håper at vi i framtiden kan bruke Utøya til det den er ment til, nemlig ungdomspolitisk engasjement, sier Niclas Tokerud til NRK.no

– Med planene AUF har lagt fram, er jeg sikker på at vi kan få til en god balanse mellom Utøyas politiske rolle, og det å hedre våre venner som gikk bort, sier Tokerud.

Bare kommunen kan endre bruken av øya

Riksantikvaren mener kulturminneloven ikke gir adgang til å frede hele Utøya. De kan bare vurdere fredning av bygningene, men bygningene har ikke stor nok historisk verdi til at de kan fredes, mener Riksantikvaren.

Hole kommune er derfor den eneste som kan endre bruken av øya, ved å vedta nye reguleringsplaner.

Rådmann og ordfører i Hole, Ståle Tangestuen og Per Berger

Rådmann Ståle Tangestuen (til venstre) og ordfører Per Berger avventer svaret fra fylkeskommunen

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Rådmannen i Hole kommune sier de forholder seg til plan- og bygningsloven, men de har nå tatt kontakt med Buskerud fylkeskommune for å få deres vurdering.

– Hvis en kommune er i tvil om fredning, er det vanlig å ta kontakt med fylkeskommunen. På bakgrunn av Riksantikvarens svar og uttalelsen fra fylkeskommunen, vil vi gjøre vår vurdering, sier rådmannen i Hole, Ståle Tangestuen.

– Er det aktuelt for dere å frede Utøya med bakgrunn i plan- og bygningsloven?

– Det har jeg ikke noe lyst til å forskuttere. I denne saken vil det være naturlig at det politiske planutvalget får en orientering. Det vil de få på sitt neste møte om fjorten dager, sier Tangestuen.

Svaret fra Buskerud fylkeskommune er ifølge Tangestuen lovt å komme denne uka.

Les også: