Hopp til innhold

– For få kvinner engasjerer seg

Den nye varaordføreren i Hemsedal vil ha flere kvinner med i lokalpolitikken. – Men da må kvinnene satse sjøl og ikke skylde på alt annet, sier den frittalende varaordføreren.

Stemmeseddel og stemmeurne

I Buskerud er det bare sju av 21 kommuner som får kvinnelig ordfører etter kommunevalget.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Alt for få kvinner velger å engasjere seg i lokalpolitikken.

Det mener Hemsedals nyvalgte varaordfører Helene Sagabråten fra Arbeiderpartiet.

– Har mye av skylden sjøl

I Buskerud er bare sju av 21 kommuner som får kvinnelig ordfører etter kommunevalget. Men Sagabråten etterlyser altså mer engasjement blant kvinnene selv.

– Jeg tror også at vi kvinner har en jobb å gjøre i forhold til å faktisk ønske å ta de jobbene. I Hemsedal var det kun ei liste som hadde en kvinne på topp, det kan jo kanskje si noe, sier Sagabråten.

Det er kun fire av de 17 representantene i kommunestyret i Hemsedal som er kvinner, det er for lite, mener Sagabråten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Varaordfører Helene Sagabråten

Hemsedals nyvalgte varaordfører, Helene Sagabråten, fra Arbeiderpartiet.

Foto: Gunnar Grimstveit

Ikke ferdige

Ikke alle kommunene i Buskerud er ferdige med forhandlingene om posisjoner, derfor er ikke alle varaordførervervene heller klare.

Men det som er klart er at i sju av 21 kommuner i Buskerud blir det kvinnelig ordfører.

– Dette skaper kvinnelig påvirkning i disse kommunene slik som i Hemsedal der jeg har blitt varaordfører, sier Helene Sagabråten.

– Vi kan påvirke. Vi har vokst veldig og fått inn mange nye folk med stort engasjement, det vil være med på å prege politikken, sier hun.

  • Du kan se en oversikt over ordførere i hele Norge her

– Velger bort politikk

Martin Lindal er kommunestyremedlem for SV i Hemsedal. Han tror at mange kvinner velger bort politikken på grunn av at de fremdeles har hovedansvaret hjemme.

– Selv i dag er det vel slik. Først og fremst må vi slippe dem frem i politikken, det er vel lett for at "gamlekara" liker å sitte i maktposisjoner og blokkerer for en del damer som ville prøve seg, mener Lindal.

Fylkespolitiker Kjell Ålien frå Nes Arbeiderparti tror mange kvinner føler at det ofte blir for røff stil i politikken - også lokalt.

– Det kan ha noe å gjøre med stilen til politikerne, at den kan være enkelte ganger litt for brutal. Da kan det være noen som velger å ikke bli med, sier Ålien.

Kjell Ålien

Fylkespolitiker Kjell Ålien fra Nes Arbeiderparti tror mange kvinner føler at det ofte blir for røff stil i politikken - også lokalt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK