NRK Meny
Normal

– Ingen på min alder har gjort det tidligere

I rundt hundre døgn skal han kjempe mot naturens krefter. Til sommeren skal 70 år gamle Stein Hoff ro over Atlanterhavet.

Stein Hoff

Båten på 24 fot er bygd i glassfiber i England i 2009. Den har allerede vært brukt to turer over Atlanterhavet.

Foto: privat

15. mai står liungen på Manhattan og skuer utover havet. Fjernt i øst er målet England, og dit skal han komme med robåten sin, alene over det store havet. Motivasjonen kommer fra en rotur over Atlanterhavet i 1896.

– Da rodde to norskamerikanere den samme strekningen. Det var den aller første roturen over et stort hav. De to roerne, som var fiskere av yrke og dermed nærmest profesjonelle roere, brukte utrolige 55 døgn. Det er veldig raskt, forteller Stein Hoff.

Alder ingen hindring

Stein Hoff

– Ingen på min alder har rodd over et hav tidligere, forteller Stein Hoff, snaut fire måneder før turen starter.

Foto: Privat

Distansen er på rundt 3.000 nautiske sjømil, eller rundt 5.000 kilometer. Hoff er ikke uerfaren på det store hav. Han er tidligere konkurranseroer, og han har krysset Atlanterhavet to ganger tidligere i robåt. Likevel kan bli en tøff utfordring for en godt voksen mann.

– Jeg håper jeg skal klare turen på 90 døgn, men jeg er selvsagt avhengig av både været og havstrømmene. De siste par årene har det vært uvanlige forhold, så man har ikke hatt særlig glede av verken golfstrømmen eller de vanlige vestavindene.

– Tungrodd båt

Båten han bruker er en såkalt havroer, som stadig blir utviklet i lettere varianter. Uten mat, ballastvann, klær og andre personlige eiendeler, veier selve båten over 600 kg. Hoff regner med at totalvekten kommer på rundt 900 kg.

– Den er veldig tungrodd. Øktene blir på rundt et par timer om gangen, og da blir takten på 20–22 rotak i minuttet, sier Hoff.

Rute over Atlanterhavet

Målet er at ruta skal følge i farvannet til de to norskamerikanerne som rodde over Atlanterhavet for 120 år siden.

Foto: Faksimile

Seilte jorda rundt – fikk en sønn

Han kaller seg en sjøens mann. Oppveksten hadde han i Sandefjord, og faren jobbet på Framnes mekaniske verksted, som var et stort skipsbyggeri. Interessen for sjøen tok imidlertid ikke av før Hoff og kona passerte tretti år. Da bygde de seg en seilbåt som de blant annet seilte jorda rundt med.

Forside bok

Den eneste boka Hoff har med seg på turen handler om turen Georg Harbo og Gabriel Samuelsen gjorde i 1896. Det er den turen som har inspirert Hoff, når han planlegger å ro samme rute som de to norskamerikanerne.

Foto: Faksimile

– Vi var vel den første familien som seilte jorda rundt. Fem år brukte vi, for vi ble blakke hele tida, så vi måtte stoppe og jobbe underveis. Ungene gikk på skole når vi stoppet, og vi fikk til og med et barn i løpet av turen. Robert ble født i New Zealand i 1980, minnes Hoff.

Ikke alle er like begeistret

Moderne teknologi skal gi ham selskap og trygghet under overfarten. En iPad med podkaster, lydbøker og musikk sørger for selskapet, mens han kan kommunisere med venner og kjente via radioutstyr og en satellittelefon. Likevel er det ikke helt uten bekymringer han legger i vei.

– Jo da, jeg bekymrer meg for ting som kan gå galt. Heldigvis støtter familien meg, selv om de ikke akkurat er veldig glad for prosjektet mitt, avslutter Hoff.

Stein Hoff

Stein Hoff er utdannet lege, og selv om han fyller 71 år i 2016, jobber han fortsatt to dager i uka ved Drammen sykehus som spesialist i indremedisin. Han bor i Lier.

Foto: Nora Brønseth / NRK