Hopp til innhold

14-åringer kritiserer hyttebygging

Jentene mener at hyttebygginga har gått for raskt.

Hytte på Geilo

Geilo-jentene mener at hyttebygginga har gått altfor raskt, så fort at reiselivsnæringa lett kan ødelegge det lokale særpreget i et av Norges mest kjente turiststeder.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

14-åringene fra Geilo mener at utbygginga har gått så fort at reiselivsnæringa lett kan ødelegge det lokale særpreget i et av Norges mest kjente turiststeder.

- Turistungdommene tar over

Hyttebygginga har tatt overhånd og turistungdommen ødelegger for de lokale ungdommene, mener de.

- Turistungdommen blir størst. Dette skyver de lokale ungdommene bak i rekkene, sier Elin Solveig Bondli Lauvrud som til daglig går i niende klasse på Hol ungdomsskole.

Signe Endrestøl og Elin Solveig Bondli Lauvrud

14-åringene Signe Endrestøl og Elin Solveig Bondli Lauvrud imponerte delktagerne på hyttekonferanse med sin kritiske betraktninger.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Signe Endrestøl sier at de synes det har blitt vel mye hyttebygging de siste årene.

- Det blir tatt så mye naturen, og dyrelivet blir påvirka og forstyrra av alt som blir bygd, sier 14 år gamle Endrestøl.

Føler seg fortrengt

Sosiolog Guri Mette Vestby fra Norsk Institutt for By- og regionsforskning har laga en undersøkelse der hun sammenligner Geilo og Hemsedal som turiststad. Hun støtter en god del av det de to Geilo-jentene står for. Det er mange likheter mellom de to stedene.

- Lokalungdommen er stolte av bygda si, og synes det er veldig flott med alle fordelene de får på grunn av turismen. De føler seg nok endel fortrengt, sier Vestby.

- Ungdommen på Geilo føler seg nok mer fortrengt, dels fordi de synes turistene dominerer og at det blir tatt litt for mye hensyn til dem og dels fordi det er en litt annen type turister her enn i Hemsedal, sier sosiologen.

- Må balansere

Til og med ordfører i Hol kommune, Erik Kaupang kommer med en delvis støtteerklæring til de to ungdommenes kritikk av samfunnsutviklingen på Geilo.

- De har delvis rett i det de sier. Det er jo slik de opplever det. Det er viktig å understreke at en del av de positive tinga vi har, hadde vi jo ikke hatt uten reiselivet. Da er det viktig at vi klarer å balansere dette, slik at vi kan ha de tilbudene vi har, samtidig som vi kan sørge for en god oppvekst for ungdommen, sier Kaupang.

Elin Solveig Bondli Lauvrud er ikke så opptatt av kapital og penger, men av samfunnsutviklinga på Geilo.

- Vi sendte bare et brev til kommunen, og så ringte avisa. Plutselig ble vi hørt, og tatt på alvor. Nå skal vi stå på, sier den 14 år gamle Geilo-jenta.

Les også: Du bruker hytta 36 dager i året