Hopp til innhold

- Kommer de til å ta ansvar?

Statsråd Inga Marte Thorkildsen tar opp kampen mot kroppspress. I dag samler hun kleskjeder og moteblader til et møte.

Inga Marte Thorkildsen under valgkampbesøk hos Knapløkka barnehage i Tønsberg

Inga Marte Thorkildsen vil endre selvbildet til de unge.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Kleskjeder, reklamebyråer, media, eksperter, ungdom er kalt inn. I dag skal dagens kroppspress blant unge tas opp for alvor.

De skal diskutere det massive kroppspresset som rammer ungdom i dag. Dette er et press som tradisjonelt har rammet jenter, men som nå vi ser rammer gutter i større og større grad.

Vil at de kommersielle skal ta mer ansvar

– Vi skal diskutere hva vi kan gjøre med samfunnet vårt for at dette presset skal bli mindre, og her vet vi at kommersielle aktører har et ansvar. Derfor lurer jeg på om de har tenkt å ta et større ansvar for de unges helse, sier statsråd Thorkildsen.

En rapport fra Verdens Helseorganisasjon viser at halvparten av norske jenter mener de er for tykke, selv om de i virkeligheten ikke er det. Guttene er snart oppe på nivå med jentene. Mange av disse ungdommene får redusert livskvaliteten sin fordi de ikke når idealet.

– Vi kan ikke fortsette en utvikling der ungdom føler seg mislykket, selv om de ser helt vanlige ut. Da må voksne folk sette seg sammen og spørre seg: "Hvilken makt har jeg? Hva kan jeg gjøre?" Jeg håper at resultatet av dette møtet er at vi får større entusiasme for å gjøre noe med det, sier statsråden.

Dette er bare begynnelsen

Thorkildsen er veldig klar på at hun ikke tror ett slikt møte vil endre holdningene så mye.

- Jeg håper og tror at dette kan være startskuddet på at vi tar dette temaet mye mer opp til debatt, sier statsråden.

Thorkildsen mener det er viktig å lytte til ungdommen for å finne ut hvordan samfunnet kan bistå dem.

– Det er alt for mange ungdommer som føler seg mislykket og misfornøyde. Det slår ut i helseproblemer for alt for mange ungdommer, sier Thorkildsen

På høy tid

Ekspert på spiseforstyrrelser, førstelektor ved Høyskolen i Buskerud, Runi Børresen, er en av de som skal delta på møtet. I årevis har hun stått på barikadene for de som rammes av presset.

Runi Børresen

Runi Børresen sier det er få som forstår hvor alvorlig dette problemet er.

Foto: Øyvind Schou

– Jeg tenker at det er på høy tid at ulike aktører kan inviteres til å bidra til å redusere det enorme presset som er på ungdom i dag, sier Runi Børresen

Hun er svært bekymret for alle utslagene av dette presset. Å droppe ut av skolen, spiseforstyrrelser, selvskading og selvmord er de alvorlige konsekvensene. Og det gjelder en fouroligende stor andel av ungdommen. Hun mener dette er alvorlig for ungdommens psykiske helse, og at noe må gjøres raskt.

– Det er viktig å ta tak i problemet, og ikke tro at det går over av seg selv. Vi ser at dette er del av et større bilde på det massive presset ungdommen utsettes for, sier hun.

Hun mener det er viktig å se kroppspresset som et samfunnsproblem, og at det ikke kan ventes at den enkelte ungdommen kan klare å løse dette selv.

– Vi trenger folkehelsestrategier der det jobbes både med hva samfunnet kan gjøre, og tiltak for undommene selv. Vi må jobbe på alle arenaer, til forskjell fra tidligere programmer der vi tenkte at det bare handler om å styrke hver enkelt ungdom, sier Børresen.