Hopp til innhold

- Endelig penger til ungdomsstraff

De rødgrønne åpner for at ungdomsstraff nå kan settes ut i live, ifølge statsbudsjettet 2014.

Tingretten, rettssal 7

Sorenskriver i Eiker, Modum og Sigdal tingrett, Liv Synnøve Taraldsrud, sier det er gledelig at det nå kan komme en bevilgning til særskilt ungdomsstraff.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

For to år siden besluttet Stortinget å innføre en særskilt ungdomsstraff. Først i statsbudsjettet som ble lagt frem i går, kom bevilgningen som er nødvendig for at den viktige lovendringen kan tre i kraft.

Det er svært gledelig at bevilgningen som skal til for å hindre at barn blir dømt til fengselsstraff nå er på plass. Bedre sent enn aldri, sier Liv Synnøve Taraldsrud, sorenskriver i Eiker, Modum og Sigdal tingrett, til nettsiden for Det Kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD).

Taraldsrud var rådsmedlem i Det kriminalitetsforebyggende råd og leder av utvalget som i 2008 la frem utredningen Barn og straff – utviklingsstøtte og kontroll (NOU 2008:15).

I statsbudsjettet foreslås en bevilgning på 18 millioner kroner til å forebygge ungdomskriminalitet og å innføre en egen straffereaksjon for ungdom. Bevilgningen er i tråd med det Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) mener er nødvendig for å sette ordningen ut i livet.

Ungdom under 18 år kan få ungdomsstraff

Ungdomsstraff er en alternativ straffereaksjon til fengsel. Den innebærer at ungdom under 18 år, som har begått alvorlig og gjentatt kriminalitet, skal gå gjennom en såkalt gjenopprettende rettsprosess, der hans eller hennes nettverk og ofre, samt hjelpeapparatet, blir involvert og straffereaksjonen blir individuelt tilpasset.

– Denne typen straffereaksjon er ment for de alvorligste forholdene, der ungdom mellom 15 og 17 år til nå er blitt dømt til ubetinget fengsel. Ideen er at gjerningspersonen og hans eller hennes offer skal komme frem til en avtale, en såkalt ungdomskontrakt, som innebærer at gjerningspersonen skal gjøre noe eller avstå fra å gjøre noe i fremtiden, forteller Taraldsrud til nettsiden.

Hun mener dette vil føre til at ungdom tar konsekvensen av deres handlinger.

– En slik gjenopprettende rettsprosess vil i større grad bevisstgjøre ungdom på konsekvensene av deres handlinger og føre til en tidlig holdningsendring, som igjen vil føre til endret adferd. Foruten det forebyggende aspektet, er også ungdomsstraff en mer human straffereaksjon, som er i tråd med barns internasjonalt stadfestede rettigheter.

Flere nyheter fra NRK Buskerud