Hopp til innhold

- En vemodig dag

I dag er siste skoledag ved Ringmoen og Heggen skoler i Ringerike. - En vemodig dag, synes elever og lærere.

Ringmoen skole, Ringerike

Alle de 29 barna på Ringmoen skole øver til sommeravslutningen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Dagen i dag er spesiell på de to skolene. For på disse to bygdeskolene stenges dørene for godt.

Ringmoen skole, Ringerike

Ringmoen skole, Ringerike.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Kommunestyret vedtok før jul i fjor å legge ned Heggen og Ringmoen fra skolestart i høst.

Begge skolene har vært nedleggingstruet i flere år, men før jul kom altså beskjeden som elever, lærere og foreldre opplevde som brutal.

43 skoler legges ned i landet

Ringmoen skole, Ringerike

Skolens fane er hensatt i et hjørne i gymsalen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Om det er noen trøst, så er 43 skoler rundt omkring i landet blitt lagt ned det siste året, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

De 29 elevene ved Ringmoen skole i Hallingby, nord for Hønefoss, øver nå i juni på sangene til avslutningsforestillingen.

For i dag; onsdag, skal elever, foreldre og lærere ta en høytidelig avskjed med skolen sin. I nesten 50 år har det vært skoledrift her; barn har løpt i gangene, lærere har undervist i klasserommene, det har vært lek og barnerop i skolegården. Nå blir det stille.

- Ikke mer Ringmoen

Ringmoen skole, Ringerike

Fra venstre: Mari Johansen, Ingvild Engen Lindbråthen, Martine Andrea Gravdahl Moe, Tonje Kristine Finstad Fingarsen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

- Det er rart at det er siste skoledag. Når vi går ut av porten der, så er det ikke mer Ringmoen. Da er det over til Hallingby, sier Martine Andrea Gravdahl Moe

Martine synes det er trygt på Ringmoen, nå venter Hallingby. Nesten alle Ringmoen-elevene skal over til Hallingby skole som er en barne- og ungdomsskole med rundt 270 elever.

- Det som er fint med Hallingby, er at vi får flere venner, sier Martine.

Og venninnen Ingvild Engen Lindbråthen er enig.

- Jeg kjenner en som går i den klassen jeg skal inn i. Hun er venninne med en som går i klassen min her på Ringmoen, forteller hun.

Blandede følelser

Ringmoen skole, Ringerike

Alle elevene leker sammen i friminuttene. I dag er det rugby som samler dem.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Også femteklassingen Henning er spent på hvordan den nye skolehverdagen blir:

- Jeg har ikke lyst til at Ringmoen skal legges ned. Jeg skal heldigvis gå sammen med flere jeg kjenner herfra, sier Henning.

Beskjeden som elever, lærere og foreldre fikk før jul i fjor, opplevde de som brutal. Og om det er noen trøst, så er 43 skoler rundt omkring i landet blitt lagt ned det siste året, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Randi Sandsmark Frivold har vært lærer her i fire år. Hun forteller at det også er spenning og glede knyttet til det å begynne på ny skole; nye og flere venner, nye lærere, og et nytt sted.

Vektlegger det positive

Ringmoen skole, Ringerike

Fra venstre: lærer Henriette Kjemperud Chacon, lærer Randi Sandsmark Frivold, rektor Britt Mykleseth.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

- Vi har prøvd å understreke at de kan få mange nye venner. Det er viktig at vi i personalet skal gi dem medvind slik at de får det bra på den nye skolen. Vi har vært veldig bevisste på det at vi ikke skal overføre tristheten på dem, sier Randi Sandsmark Frivold.

- Det er mye som er verdifullt ved å komme til Hallingby skole. Men vi mister noe verdifullt her i bygda, sier Sandsmark Frivold.

Når elever, foreldre og lærere forlater skolen etter sommeravslutningen i kveld; etter at Ringmoen blues er sunget for siste gang, skuespillet er spilt og kakene spist, stenges dørene for godt.

- Mange gode minner

Ringmoen skole, Ringerike

Rektor Britt Mykleseth roper inn elevene når friminuttet er over.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Og rektor de siste tolv årene; Britt Mykleseth, innrømmer at hun gruer seg. For i snart 40 år har Ringmoen vært del av livet hennes.

- Jeg kommer til å begynne å grine når jeg skal si noe til elevene på sommeravslutningen onsdag kveld. Men jeg blir vel ikke alene om det. Vi har så mange gode minner herfra, sier Mykleseth.

Flere nyheter fra NRK Buskerud