Hopp til innhold

Verdibørsen drar på kurbad

Vann, kropp, helse hører sommeren til - også for Verdibørsen. I år legger redaksjonen ut på en liten sommerturnè der kurbadenes historie skal utforskes både kulturelt, religiøst og verdimessig...

Sanatorium
Foto: Ukjent

Det startet som helsebringende kilder som ble oppsøkt av syke og religiøse pilgrimer og endte opp med våre dagers lukseriøse spa-anlegg. Kurbadenes historie byr på mange interessante historier både mentalitetshistorisk, kulturhistorisk, religiøst og helsemessig.

I løpet av sommeren vil Verdibørsens programledere Aase Cathrine Myrtveit og Kai Sibbern besøke 5 norske kurbad med en historie som går langt tilbake i tid. Med på turen er idehistoriker Trond Berg Eriksen, idrettsfilosof Sigmund Loland, kunsthistoriker Tommy Sørbø og religionshistoriker Jeanette Sky.

Kilden på Modum

Først ut er Modum Bad i Buskerud, der Verdibørsens tur-følge dukker opp for å se på forholdet mellom religion og helse. Ifølge kurbad-mytologien skal Modum Bad springe ut av en såkalt Olafs-kilde. Kilden skal ha sprunget opp av bakken som en spesielt jernholdige kilde etter at den hellige Olav red over den.

Badegjester ved Modum bad i 1870-årene.

Badegjester ved Modum bad i 1870-årene.

Foto: Rudesamlingen

Selve kurbadet åpnet imidlertid først i 1857. Celebriteter som Henrik Ibsen, Edvard Munch, Aasmund O. Vinje og prins Carl har alle besøkt Modum Bad. Det var for øvrig helst ”bemidlete” overklasse-familier som la seg inn ved kurbadet og nøt godt av pleie i de vakre trebygningene midt i den friske skogsnaturen, som ble ansett som helsebringende. Stedet var en god forretningsidé for gründeren Heinrich Arnold Thaulow den gang, og et fint studie-objekt for Verdibørsen i dag!

Les mer om Modum bad her.

Bli med til Modum bad med Verdibørsen, i NRK P2, lørdag 10/7 kl. 08.05 og søndag 11/ kl. 17.03


Herding på Sandefjord Bad

På Sandefjord Bad går Verdibørsen opp sporene etter presten og kurbad-entusiasten Sebastian Kneipp som ivret for varme og kalde bad, og agiterte for barfotturer i fuktig gress. Han mente at kreft kunne behandles med munnvask!
”Den som ikke hver dag gjør noe for helsen sin, må en dag ofre mye tid for sykdommen”, skrev Kneipp.

Slambad; Blanding av svovelholdig gytje og friskt sjøvann. Ypperlig mot revmatiske lidelser. 1920.

Slambad; Blanding av svovelholdig gytje og friskt sjøvann. Ypperlig mot revmatiske lidelser. 1920.

Foto: Ukjent

-På attenhundretallet ble fysisk herding sett på som en viktig måte å herde karakteren på. Og i kurbadene kom denne ideologien virkelig til sin rett. Ved sjøbadet i Sandefjord var det rikelig med råstoff til gytjebadene. De som la seg inn ved Kurbadet i Sandefjord, startet dagen med å drikke svovelholdig vann, som ga så høylydte virkninger på fordøyelsessystemet at badeorkesteret måtte spille høyt for å overdøve kroppslydene.

Mer om Sandefjord kurbad her.

Verdibørsen tar turen til Sandefjord bad. Hør det i NRK P2, lørdag 17/7 kl. 08.05 og søndag 18/7 kl. 17.03

Kropp og sjel på Farris Bad

Lever ideene fra ”Balneologien” – badelæren på 1800-tallet– videre i dag? Verdibørsen søker viten, når sommerekspedisjonen inntar det moderne Farris Spahotell i Larvik.

Farris bad- mest for velvære.

Farris bad- mest for velvære.

Foto: Morten Rakke

-Dette er i dag Nordens største spa-hotell. Her lover man ikke så mye helse, men mer velvære, avkobling og opplevelse. Men sannelig byr de på kurene til salig Dr. Sebastian Kneipp her også, der de sender sine gjester ut på marsj med høye kneløft i renner med vekselvis kaldt og varmt vann. Slikt skal hjelpe på sirkulasjonen.Verdibørsen ser nærmere på dagens forhold til kropp og sjel slik det kommer til uttrykk i new age og i spa- og velvære-industrien.

Farris bad.

Verdibørsen på spa i Larvik, lørdag 24/7 kl. 08.05 og søndag 25/7 kl. 17.03. I NRK P2, naturligvis.

På sanatorium blant ekorn i Stavern

Kysthospitalet i Stavern er det nærmeste Verdibørsen kommer de gamle sanatoriene på sin rundtur i sommer. Kysthospitalet ble opprinnelig bygget for tuberkuløse barn på slutten av 1800-tallet. Troen på at barna kunne kureres ved frisk sjøluft og sol, lå bak ”liggeverandaer”, der barnas senger sto i friluft under et skråtak nede ved strandkanten.

Spesialsykehuset for rehabilitering i Stavern

Det tidligere Kysthospitalet i Stavern

Foto: Tor Bjørvik

En av legene var så opptatt av sunn sjø og sol at han gikk rundt med badebukse under legefrakken hele dagen.
Etter at vaksinen ble introdusert og reduserte tuberkulosen, tok Kysthospitalet også inn ortopediske pasienter. Fremdeles med åpne vinduer og massevis av sol og frisk luft inn over sengene. En av pasientene fra etterkrigstida kan fortelle om alle ekornene de hadde hoppende rundt sengene der.., midt i parken blant store furutrær.

Mer om Kysthospitalet i Stavern her.

Verdibørsen besøker kysthospitalet i Stavern, lørdag 31/7 kl. 08.05 og søndag 1/8 kl. 17.03

Sjøbad i Langesund

Moten med medisinske kurbad spredte seg på slutten av 1800-tallet, fra kontinentet til Norge. Særlig til områdene rundt Oslo-fjorden.
Langesund Bad ble bygget i 1897. Her ble det tilbudt behandling med gytje, furunål, tang og salt. Det å bade i sjøen kom først senere. Slik endret også synet på solen seg.

Langesund bad.

Langesund bad.

Foto: Langesund bad

Dette står sentralt når Verdibørsen tar for seg vitalismen, bl.a. gjennom Edvard Munchs skildring av ekte natur og nakenhet. I nudismens historie finner vi også nazistenes dyrking av de nakne og stolte kroppsidealer…
Ved fjorden som sist sommer ble så sterkt forurenset av oljesølet fra det kinesiske skipet ”Full City” og som myndighetene nå vil ”friskmelde”, ledes tankene også mot badelege Stockmann i Ibsens stykke ”En Folkefiende”.

Langesund bad

Verdibørsen utdyper synet på elementenes betydning for helse og frelse..lørdag 7/8 kl. 08.05 og søndag 8/8 kl. 17.03. I NRK P2

Det ”gode liv” på Hankø og ”det indre liv” i Drammen


-Mens den norske sjøbad-tradisjonen fikk sin start ved Moss Søbad i 1836, ble det først fart i kurbad-livet på Østsiden av Oslofjorden da 6 brødre fra Solør ble eiere av øya Hankø ved Onsøy på 1870-tallet . Denne øyas varierte natur kunne by på mer varierte helseopplegg enn de andre kurbadene Verdibørsen har besøkt denne sommeren. Her ble også den meteorologisk interesserte doktor Anton Martin Magelsens syn på sammenhengen mellom sykdom og miljø banebrytende for helsearbeidet i landet.


Verdibørsen ender så opp på spa i Drammen. Her ligger Indian Ayurveda Center og Spa, som bygger på indiske helbredelsestradisjoner. Elementene finnes ikke lenger utenfor mennesket, men inne i oss. Ideen er at mennesket består av ild, vann, jord og luft. Skal et menneske ha det bra, må disse være i balanse.

Progr.leder Kai Sibbern, idrettsfilosof Sigmund Loland, idehistoriker Trond Berg Eriksen, religionsh

De som er med (v-h) Progr.leder Kai Sibbern, idrettsfilosof Sigmund Loland, idehistoriker Trond Berg Eriksen, religionshistoriker Jeanette Sky, direktør ved Modum Bad Ole Johan Sandvand, kunsthistoriker Tommy Sørbø, psykolog Gry Stålset, sykepleier Øystein Naper, progr.leder Aase Cathrine Myrtveit og lydtekniker Helgar Torgvær.

Foto: Unni Tobiassen Lie

Flere av kurbadene Verdibørsen har besøkt i sommer har vært inspirert av tyske kurbad. Disse inspirerte også Ghandi, som til og med har skrevet en bok om denne helbredelsestradisjonen: ”Nature Cure”. Vann og jord var tilgjengelig for alle, også de fattige. Derfor var dette bedre for India enn skolemedisinen, mente han. Kurbad-tankegangen passet også med Gandhis åndelige lære. Han mente at sykdom skyldtes for mye nytelse.

Verdibørsens dypdykk i kurbad, lørdag 14/8 kl. 08.05 og søndag 15/8 kl. 21.03.
Programledere gjennom denne serien: Aase Cathrine Myrtveit og Kai Sibbern.

Verdibørsen i nettradio

Hør NRK P2 direkte