NRK Meny
Normal

Sverre Tom Radøy

Han har reist verden rundt, bodd på Sri Lanka og snudd tørrfisk i Finnmark. Ikke rart han har mye å formidle til P2s eventyrlystne lyttere.

Sverre Tom Radøy

Radøys reiseplaner for sommeren er beskjedne: Indre Oslofjord med eksotiske avstikkere til Svingvoll og Nissedal.

Foto: Charlotte Bråten / NRK

Sverre Tom Radøy mottok tidligere i sommer Riksmålsforbundets språkpris for sin kunnskapsrike formidling i P2s reisemagasin Ut i verden.

Og det hjelper kanskje å ha en allsidig bakgrunn. Radøy har jobbet med alt fra psykiatri til fiskeindustri og jazz. Han har reist mye, i mange år. Og i ett år reiste han omkring på Sri Lanka og snakket med folk om den norskledede fredsprosessen. En reise det blir bok av i høst.

Sverre Tom Radøy har jobbet i NRK siden 1989. For P2-lytterne er Radøy er han kjent fra programmene Dagsnytt 18, Ukeslutt, Søndagsavisa og reisemagasinet Ut i verden.

Enten du har konkrete reiseplaner eller foretrekker å reise i fantasien er P2s reisemagasin Ut i verden verdt å få med seg. Her gir Sverre Tom Radøy og Jens A. Riisnæs deg sine beste reisetips og forteller om reiser de selv har tatt. Og det er ikke få.

Hvilket reisemål får du aldri nok av?

- Midtøsten. Som tidligere korrespondent Jarl Munch sa til reisemagasinet Ut i verden for 15 år siden: ”Å lande i Cairo, Damascus eller Beirut, er som å få et skudd rett i armen”.

Selv om jeg elsker å reise, liker jeg ikke å pakke. Hvordan er ditt forhold til pakking?

- Jeg pakker ned på få minutter, pakker opp på flere uker.

Hvis jeg har lite penger og to uker fri, hvor vil du anbefale meg å reise?

- Nå? Over bekken til fiskevann etter fiskevann, fra jaktbu til jaktbu, med brun jamaica-rom, fiskestang og sovepose i Vestfjellene, mellom Gausdal og Valdres.

Og hvis jeg hadde en måned ferie og masse penger?

Sverre Tom Radøy

Sverre Tom Radøy innrømmer at også han sliter med pakkinga. - Jeg pakker ned på få minutter, pakker opp på flere uker, sier han.

Foto: Charlotte Bråten / NRK

- Mye penger i sommer? Da ville jeg dra til Færøyene, Island og Grønland. Det koster.

Mye penger i vinter? Tja, det koster ikke å være kar verken i Kina, India eller Sri Lanka, så jeg ville dratt til Galapagos, med mellomlanding på den karibiske øya Bonaire (KLM-billetten til Ecuador har den muligheten).

På Bonaire ville jeg tatt dykkersertifikat i smult, varmt vann, blant akvariefisken over korallrevene, for å være rustet til møtet med hammerhaiene, kjemperokkene og havskildpaddene på Galapagos, etter et luksuscruise på en mindre båt mellom øyene i Darwins rike.

NRK P2s reisemagasin Ut i verden har nå sommerferie. Men lørdag 6. september sitter Sverre Tom Radøy og Jens A. Riisnæs klare med ferske reisetips.