Hopp til innhold

Mitt hjertebarn - jazzen

Jan Ditlev Hansen gir deg lyrisk, vakker og melodisk jazz hver fredag kveld i NRK P2.

Jan Ditlev Hansen

Jan Ditlev Hansen. Programleder for Rundt midnatt i NRK P2.

Foto: Nils Mehren / NRK

Jan Ditlev Hansen er opprinnelig fra Trondheim, men har bodd i Nord-Norge siden han som nyutdannet sosionom reiste til Harstad i 1969. Seinere ble det Finnmark, og i skrivende stund Tromsø.

Hvordan havnet du i NRK?

- Jeg skrev et par aviskronikker og ble kontaktet av den legendariske Tromsø-sjefen Håkon Karlsen, med spørsmål om jeg ville lese dem inn i radioen.

Dette ble starten på en del frilansing, og i 1978 flyttet jeg til Vadsø og fast jobb i NRK. Med unntak av fem år har jeg jobbet i NRK siden, blant annet som distriktsredaktør i Troms og Finnmark.

Siden 1997 har jeg bodd i Tromsø og jobber nå nesten utelukkende med hjertebarnet – jazzen.

Hva gjør du når du ikke arbeider?

Jan Ditlev Hansen

Ingen regel uten unntak. Her fra Vestre Jakobselv i Finnmark.

Foto: Hjalmar Steinnes

- Jeg skriver sakprosa, og har 2-3 bøker på samvittigheten. Videre har jeg også i alle år vært aktiv rypejeger, og fisker etter laks, som regel med ringe resultat.

Driver litt med mosjonstennis, og kona og jeg liker å reise. Til fjerne himmelstrøk, eller kun kort hyttehelg i Kvæfjord.

Er det andre musikksjangre enn jazz som appelerer til deg?

- Min generasjon har jo enten et forhold til The Beatles eller The Rolling Stones. Jeg hører til den siste gruppa. Dagens rock og popmusikk følger jeg dårlig med i, og jeg er glad jeg er for gammel til å måtte henge på diskotek.

Har jeg ikke ei god jazzplate for hånda (utenkelig), går det fint med klassisk.

Hvordan ser ditt favorittprogram ut?

- Da jeg flyttet over til P2 følte jeg meg som en fremmed fugl. Det skyldes nok at jeg kommer fra en P1-kultur der det er langt mer fokus på lytterne enn det som er vanlig i NRK P2. Satt på spissen så snakkes det der om ”P2-kvalitet” uavhengig av om man har lyttere eller ikke.

Jeg liker å tenke på at jeg henvender meg til lyttere. Mitt favorittprogram må derfor forene lytterhensynet med kvaliteten. Verbalt stoff og musikk i veksling. Og ikke alt trenger å være direktesendt!

Hva med litteratur?

- Hvis du spør om mine egne preferanser, så liker jeg krønikere og store fortellere som for eksempel Gabriel Garcia Márquez.

Jeg pleier å ”lese meg opp” før jeg besøker nye reisemål. Ble for eksempel totalt fengslet av nobelprisvinner Naguib Mahfouz’ ”Kairo-bøker” før mitt første besøk i Egypt.

Noe av det første jeg leste av denne typen litteratur var den relativt ukjente forfatteren og radiomannen Arturo Barea’s trilogi fra fattig oppvekst i Madrid, krigen i nordafrika og den spanske borgerkrigen.

Jeg vet ikke om Bareas ”ukjente” bøker er utgitt på norsk. Jeg fikk danske pocketutgaver av min onkel, kunstmaleren Lars Tiller. Han hadde studert i Paris og kom liksom fra en annen verden. Det var også han som introduserte meg for jazzen.

Noe du vil anbefale P2- lytterne?

Jeg synes selvsagt alle bør høre Rundt midnatt. Og Studio Sokrates, Kulturmorgen, Dagsnytt 18 og Radiodokumentaren er alltid verd å lytte på.

Hør Rundt midnatt

Jan Ditlev Hansen gir deg Rundt Midnatt i NRK P2,
fredager kl. 22.05. Programmet kan du også høre i digitalradio; NRK Jazz.