Hopp til innhold

Lisa Kristin Strindberg

Hvilken historie forteller kulturen oss? Lisa Kristin Strindberg er engasjert på flere områder i Kulturkanalen P2.

Lisa Kristin Strindberg
Foto: Kari Finstad Wiberg / NRK

- Reklamebransjen vet godt hvilken påvirkning lyd og bilde har. Den samme kraften gir musikk, film og teater. Historiene de forteller bearbeider holdningene våre og former dem for framtiden, sier Lisa Kristin Strindberg.

Politisk sangerinne

Hun har bred bakgrunn fra kulturfeltet med studier i teatervitenskap, film og kulturhistorie. Hun tok sangtimer på Musikkonservatoriet, og hun debuterte opprinnelig foran mikrofonen i NRK i 1967.

Gruppe 4 og Lulu Ziegler

Gruppe 4 og Lulu Ziegler

Foto: NRK

- Vi kalte oss for "Gruppe 4". Det var tre gutter og meg som spilte gitar og sang politiske, protest- og folkeviser i fjernsyn og på radio. Da gutta dro i militæret fortsatte jeg på egenhånd, forteller Strindberg.

Film og teater

Lisa Kristin begynte bak mikrofonen som produsent for radioprogrammet "Etter skoletid" i 1971. Senere ble det filmkritikk og filmmusikk på P2 i "Notabene", "Filmmagasinet" og "Glamour og musikk". Etterhvert dreide hun mot teater både under egen tittel og for kulturmagasinene i P1 og P2, for program som "Kulturbeitet". I dag er hun teateranmelder og leverer til Scenerom og Kulturnytt, men først og fremst produserer hun Morgenkåseriet.

Morgenkåseriet

- Jeg prøver å ha størst mulig bredde blant kåsørene i forhold til kjønn, alder og kulturell bakgrunn. De må jo speile samfunnet og her ute er vi forskjellige. Noen kjente kåsører har vært med lenge, men det er også viktig med fornyelse.

- Temaene er både dagsaktuelle og aktuelle i forhold til tiden, og noen av kåsørene jobber med humor først og fremst. Kåseri er en krevende sjanger så jeg veileder de nye kåsørene og bearbeider manus. Det er veldig morsomt og inspirerende, forteller Lisa Kristin entusiastisk. Morgenkåsørene finner du her

Odd Børretzen og Lisa Kristin Strindberg

Odd Børretzen og Lisa Kristin Strindberg

Foto: Thomas Wiborg / NRK

En stor kulturopplevelse

Teater er en fantastisk kunstform. Den er her og nå. En interaksjon mellom sal og scene. Jeg har blitt berørt av små, intense oppsetninger som ”En lykkens mann” av Lukkari, og imponert over påkostede forestillinger som en islandsk ”Peer Gynt” eller moret meg gjennom rare og absurde verk som ”Vi er ikke kaker” på Torshovteatret.

- En opplevelse som satt lenge i var Nationaltheatrets storslagne oppsetning av Hamsuns "Markens grøde" i Sebastian Hartmanns regi, i fjor. Hartmann hadde freidig nok trukket Hamsuns sivilisasjonskritikk opp til vår tid.

Lisa Kristin og Nicolai Strindberg

Lisa Kristin sammen med sønnen Nicolai på 'Peter Pan' på Det Norske Teatret

Foto: Tore Skaar, Se og Hør

- Små filmer gir også store opplevelser. Filmen ”An angel at my table” av Jane Campion skapte åndeløs spenning på det mentale planet.

Hva gleder du deg til på teaterfronten?

- Jeg gleder meg til å se stykker av norske forfattere som vil si noe om tiden vi lever i. Nå i november kommer Stig Amdams stykke ”Simons historie”, om en norsk krigsveteran fra nyere tid. Jeg er spent på hva Linn Skåber og Shabana Rehman vil fortelle i forestillingen "Vi menn" på Oslo Nye teater. - Om de klarer å balansere humoren mot et alvor som også bør være der

- Det er ingen teaterrevolusjon, men en stor satsning over et lyrikkverk når Nationaltheatret setter opp "En vanlig dag i helvete". Tor Ulvens forfatterskap i en dramatisering av Ole Anders Tandberg. Alle tre har urpremiere i midten av november.

Hva gjør du når du ikke jobber?

- Da er jeg på hytta på Hurum. Jeg liker å stelle i hagen, male, mure og snekre. Eller jeg er på sjøen. Jeg eier en båt sammen med tre andre. Jeg er hobbydykker og dykker i Oslofjorden men foretrekker andre land der det er varmere i vannet.

- Også leser jeg bøker. Det er fantastisk å synke ned i en bok som griper deg helt. Akkurat nå holder jeg på med "Kompani Orheim" av Tore Renberg.

Lisa Kristin Strindberg og Leonard Cohen

Lisa Kristin Strindberg og Leonard Cohen

Foto: NRK

Hva hører du på radio?

Jeg lytter på P2! Verdibørsen og Boktilsynet får jeg med meg fast. Kurer er et morsomt program om radio.Verdt å lese synes jeg alltid er interessant. Aktuelle bøker som er glitrende produsert gjør denne opplesningsserien til en perle.

Hva vil du anbefale P2-lytterne?

- Å hoppe fallskjerm! Det knappe minuttet med fritt fall er høydepunktet av alle berusende opplevelser jeg har hatt. Jeg fikk tandemhopp i 50-årsgave, avslutter Lisa Kristin Strindberg.

NRK P2:
Morgenkåseriet i Nyhetsmorgen, hverdager kl. 07.25
Kulturnytt hverdager kl. 08.05 og 15.03
Scenerom hver tirsdag kl. 09.03 og 17.03

Hør Lisa Kristin anmelder Dyrene i Hakkebakkeskogen her:
Anmeldelse i Scenerom 21.10.08