Møte med kjent P2-stemme

Stein Eide har en forkjærlighet for fransk musikk. Og det blir det mye av på P2 denne uka. Kammertjenerne har Olivier Messiaen på programmet, og i På konsert blir det Maurice Ravel!

Programleder Stein Eide.

Programleder Stein Eide.

Foto: NRK

Hvis du liker klassisk musikk har du hørt stemmen hans mange ganger før. Stein Eide er programleder for en rekke P2-program. Du kjenner ham kanskje som Kjell Hillvegs kompanjong i Klar en klassiker eller du våkner til den rolige stemmen hans når han gir deg Tidlig tonefølge. Fellesnevner for alle programmene Stein Eide lager er musikk - klassisk musikk.

Franske favoritter

Denne uka møter du Stein Eide i Kammertjenerne tirsdag 12/2 og i På konsert torsdag 14/2 – to konserter han synes det er ekstra gøy å formidle.

Kammertjenerne er denne uken viet hundreårsjubilantene Geir Tveitt og Olivier Messiaen.

I torsdagens konsert får vi blant annet høre verket Gåsemor forteller av Maurice Ravel. Solist er Stig Nilsson som i år har 30-års jubileum som konsertmester i Oslo-Filharmonien.

Hvordan begynte musikkinteressen?

- Musikkinteressen har alltid vært der. Foreldrene mine spilte mye hjemme. Piano og fiolin. Selv tok jeg musikkutdanning ved Universtitetet, og studerte senere komposisjon.

Lytterne kjenner deg først og fremst som formidler av klassisk musikk, hører du også på andre genrer?

- Jeg er også glad i jazz og har studerte i ungdommen pianospill med Egil Kapstad. Generelt forsøker jeg å følge med på det som skjer på musikkfronten. Min yngste sønn går lydlinjen på Filmskolen på Lillehammer, så han hjelper meg å holde meg oppdatert.

Pepe Romero, Miles Davies, og Frank Zappa

Du har hørt utallige konserter. Er det en du husker spesielt godt?

- Selv om jeg har en forkjærlighet for franske komponister som Ravel og Debussy, er det spansk musikk som har gitt meg den sterkeste konsertopplevelsen. Nærmere bestemt Concierto de Aranjuez av Joaquin Rodrigo, framført av Pepe Romero i Oslo 2002.

Som Miles Davis gjorde sin versjon fra plata Sketches of Spain?

- Ja. Jeg var tilstede da Miles Davis spilte i Oslo i 1988. Dette er også blant mine aller største konsertopplevelser. Men den aller første, det var Frank Zappa i Njårdhallen 1976.

Radio, bøker og kajakkpadling

Har du noe favorittprogram på P2?

- Jeg er glad i radio. Det er lørdag som er den store radiodagen for meg, med Verdibørsen og Verden på lørdag.

Hva leste du sist?

- Jeg leste ”Mors og fars historie” av Edvard Hoem. Boka gir et godt bilde av vår nære fortid, en del av historien som er i ferd med å gå tapt.

Stein Eide i havkajakk.

Å padle havkajakk i februar er en kald opplevelse, men kan likevel anbefales, i følge Stein Eide.

Foto: privatfoto Stein Eide.

Hva vil du anbefale P2-lytterne?

- Å prøve havkajakkpadling

Og jeg som var sikker på at du skulle anbefale Ravel eller Debussy?

- Det å padle havkajakk bringer deg tett på elementene, tett på naturen. Du sitter liksom midt i det. Kanskje litt som å sitte midt i et symfoniorkester som spiller? Dessuten; havkajakk gir deg mulighet til å være skipper på egen skute til en billig penge.

Hva kan P2-lytterne glede seg til framover, annet enn til varmere tider og en eventuell kajakktur?

- Jeg har nettopp gjort opptak av Stavanger symfoniorkester fremføre ”Jephta” av Georg Friedrich Händel. Dette gleder jeg meg til å presentere for lytterne etter hvert. Hatten av for det Stavanger Symfoniorkester gjør for barokkmusikkspillet!