P2s vertskap

Hun følger deg gjennom radiodagen og sørger for at P2 kommer på lufta. Signe Lie er sendeleder. Stemmen fra Hardanger er kjent for de fleste.

Signe Lie, sendeleder i P2

Sendeleder i P2: Signe Lie.

Foto: Kari Finstad Wiberg / NRK

- Radio er et lunt medium, og jeg tenker at jeg snakker rett inn i øret på lytterne. Stemmebruk, muntlig språk og god, tydelig uttale er viktig i denne jobben. Dessverre får jeg ikke snakke dialekt. Vi sendeledere må holde oss til normert språk. Dermed blir ikke alltid språket så muntlig som jeg ønsker.

- Viktig er det også å ha kjennskap til ulike musikksjangre, sier Signe, som selv er musikalsk altetende.

Fra hallodame til sendeleder

Signe Lie vokste opp i Øystese i Hardanger med en bestefar som spilte fele og en mor ved trekkspillet. Da hun begynte på skolen, møtte hun en klaverspillende gutt som skulle vise seg å være mannen i hennes liv. Senere dro hun til Kristiansand for å bli lærer og fortsatte studiene i England. Signe jobbet som lærer i 17 år før hun begynte som hallodame i NRK P1 i 1986.

- I starten hadde hallodamen både med seg tekniker og en som spilte plater. Da var det kun manuelle systemer og tungvinte bånd. I dag er de tre funksjonene blitt til én sendeleder. Da jobben var enklere laget jeg reportasjer ved siden av, forteller Signe.

Hva gjør en sendeleder på radio?

- Sendelederen er vertskap som forteller lytterne hva som rører seg i kanalen. Vi skal annonsere programmene og få de på lufta rent teknisk. Sendeleder spiller også musikk og reklamerer for kommende program.

- Ca. 60 programmer går på lufta i løpet av en uke. Det er mye som kan gå galt på veien før programmene når lytteren. Hvis det blir stille på lufta må jeg være klar til å ordne opp. Vi er opptatt av å gi lytterne best mulig lyd.

Signe Lie, sendeleder P2

Signe Lie i studio.

Foto: Kari Finstad Wiberg / NRK

Vaktmester på si

Signe er vaktmester i en gammel bygård i Oslo sentrum. Hun gjør alt fra hagestell og snømåking til å passe på at folk ikke setter fra seg skrot overalt.

- Folk tror at en gammel sofa i oppgangen forsvinner av seg selv, ler hun.

- De tre barna mine bor i den gården, og jeg hjelper til der det trengs. Jeg møter hele livet i denne blokka og blir kjent med alle de ulike typene der. Det er deilig å ha kontakt med både yngre og enslige folk. Det holder meg oppegående. Livet er ikke så enkelt som avholdsfolk skal ha det til!

Bruker musikk hemningsløst

- Jeg er veldig glad i musikk og hører på alt fra Dolly Parton og Aretha Franklin til Mahler og Rachkmaninov. Jeg liker rock, blues og

Signe Lie, sendeleder P2

Musikken er viktig, synes Signe.

Foto: Kari Finstad Wiberg / NRK

gamle salmer. Jeg bruker musikk hemningsløst! Begge sønnene mine er musikere. De spiller indierock og gammalrock, og jeg stiller mer enn gjerne på konsertene.

Hva gjør du ellers når du ikke jobber?

- Jeg har reist mye på Balkan de siste årene, - til Kroatia, Montenegro og Bosnia. Der har de en flott sangtradisjon. Midt på dagen etter gudstjenesten møtes mennene i baren og synger firstemt.

- Om vinteren går jeg på ski sammen med hunden jeg er bestemor for. Hytta vår på Beitostølen er utgangspunktet for mange flotte turer. I sommer var jeg på Galdhøpiggen. Jeg er medlem av Østmarkas venner. Østmarka er nydelig med mye uberørt natur.

- Etter turene koser jeg meg i peiskroken med en god bok. Det kan være romaner eller krim, - jeg holder alltid på med en bok.

Hva er viktig for deg?

- Jeg er en pasjonert radiolytter og jeg hører mye på P2. Vi er heldige som har en kanal som speiler norsk kulturliv. Ofte får jeg et gløtt inn i verdener jeg ikke visste fantes, og som gir meg noe.

- Jeg er en praktisk type som maler og pusser opp. Jeg liker å stulle og lage mat, og det kombineres godt med radio.

Hva vil du anbefale P2-lytterne?

- Lytt til programmer du ikke har hørt før, som du ikke vet om du liker. Det kan gi deg noe.

NRK P2 hele døgnet på FM 100,0 og digitalradio.