Randi Lillealtern

- Det aller morsomste er når Språkteigen engasjerer folk. Det er veldig mange kunnskapsrike folk som hører på P2!

Randi Lillealtern

Det finnes uendelig mange små rariteter i språket man kan plukke opp og se nærmere på, sier Randi Lillealtern.

Foto: Nadia Frantsen

Alle har et forhold til språk, og jeg får veldig mange interessante og artige brev fra lytterne, sier Randi Lillealtern.

I tre år har hun vært programleder i Språkteigen. Tidligere har hun jobbet med en rekke andre radioprogram, de fleste på NRK P3.

Hvor lenge har Språkteigen eksistert?

- NRK har hatt språkprogrammer i radio siden 70-tallet. Først lagde Olav Vesaas og Finn Erik Vinje ”Språkrøret”. Deretter kom ”Språkøret” med Einar Bjorvatn og Sylfest Lomheim, og fra 1993 har programmet hett ”Språkteigen”.

Hvordan er det å jobbe med Språkteigen?

- Jeg jobber helt alene med programmet, og da er det lett å gå seg vill i alle de potensielle sakene.

Det er så mye spennende som skjer innen språkforskninga. Uendelig mange små rariteter i språket man kan plukke opp og se nærmere på.

Heldigvis har jeg gode kolleger som hører på meg mens jeg diskuterer fram og tilbake med meg sjøl.

Har du begynt å bruke nye ord etter at du begynte å jobbe med Språkteigen?

- Jeg er dessverre veldig glemsk, så det meste av forklaringene på opprinnelsen til ulike ord og uttrykk har jeg glemt når jeg skal prøve å gjenfortelle det.

Men jeg prøver også så langt det er mulig å unngå å bruke fremmedord og faguttrykk. Det meste kan sies på en enkel måte.

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

- Da er jeg mest mulig ute. Enten løpende, gående, syklende, lekende, bærplukkende, skigående, akende, eller noe annet.

Hva ser du på TV?

- Jeg er svak for storslåtte dramaproduksjoner som Krøniken, Forbrydelsen, Sommer, og nå sist Tudors. Ellers prøver jeg å få med meg ei nyhetssending på tv i løpet av kvelden.

Og radio?

- Jeg hører P2s Nyhetsmorgen, hvis lyden når gjennom morgenbråket. Kurer og Radiodokumentarer hører jeg på podkast, og Osenbanden på P3 er veldig bra å lage middag til.

Hva leser du?

- Har akkurat begynt på Beatles av Lars Saabye Christensen for 4. gang. Det er vel 15 år siden sist jeg leste den, men nå må jeg friske opp både den og Bly før jeg leser Bisettelsen.

Ellers oppdaterer jeg meg på en rekke gode norske forfattere som skal være gjester i Språkteigen utover høsten. Jeg holder på å lage en serie om hvordan norske forfattere bruker språket, hva som er deres språklige stil.

Er det noe du vil anbefale P2-lytterne?

- Begynn å sykle til jobb! Det er forfriskende, det gjør underverker for kondisen, og man kobler seg på eller av jobbmodus i løpet av sykkelturen.

Har du et språkspørsmål? Her kan du sende det til Randi.