NRK Meny
Normal

Nils Heyerdahl

Han leder landets største teater og gleder seg til å gå på jobb hver dag. Nils Heyerdahl er en ekte Oslo-gutt. Møt Ukas P2-fjes som ikke lar mediene bli et substitutt på selve livet.

Nils Heyerdahl

Nils Heyerdahl er Radioteatersjef

Foto: NRK

Nils Heyerdahl har levd det meste av livet på et område fra Majorstukrysset og en radius på en kilometer. Her har han vokst opp, studert og jobbet. Før han begynte i NRK i 1979, var han forsker i idéhistorie ved Universitet i Oslo.

Ukas P2-fjes begynte med radioteater i 1991. I dag har Radioteatret 50 millioner besøk i året, fordelt på fire "scener": P2-teatret (klassik og moderne drama), krim, satire og barnehørespill. Radioteatret mottok nylig den Nordiske hørespillprisen for stykket "Schmokk!" av Heidi Linde.

Har du noe favoritthørespill?

- Jeg har sans for noe av det nyproduserte. Jeg liker veldig godt "Schmokk!" sin dynamikk, tempo og stil. Men samtidig synes jeg vår innspilling av Hamsuns "Victoria" fra 1957 er noe av det vakreste vi har laget.

Hva kan vi glede oss til framover?

Nils Heyerdahl

Nils ønsker at alle hørespill skal bli frigjort til podkast

Foto: NRK

- I sommer sender vi en serie hørespill fra 50-tallet som også blir mulig å laste ned som podkast. Det blir alt fra Goethe til Amalie Skram og Aleksander Kielland. Foreløpig er det kun hørespill som er 50 år gamle som kan frigjøres, men vi håper dette kan endre seg slik at alle kan lytte på hørespill når de selv ønsker.

Hva gjør du når du ikke jobber?

- Jeg er oversetter på fritiden. Det siste jeg oversatte var et verk av filosofen Thomas Aquinas fra latin til norsk, utgitt på Bokklubben. Ellers blir det jo en del lesing av hørespillmanuskripter, men så lenge det er morsomt er det ikke stressende å jobbe mye.

For tiden legger jeg nytt gulv hjemme. Ja, jeg er faktisk ganske praktisk. Det er fint å kombinere slikt arbeid med å lytte på P2. Da får jeg en opplevelse og lærer noe ved siden av.

Radio og TV-vaner?

- Jeg var med i P2-ledelsen helt fra starten og har stor glede av musikken der fordi den er så variert. Ellers liker jeg samtaleprogrammene. For eksempel Sånn er livet og Dagsnytt 18, og selvsagt hørespill og opplesning.

Jeg ser lite på TV, men finner inspirasjon i dramaserier og dokumentarer.

Hvilke tre cd-er er viktig å ha tilgjengelig?

- En fra middelalderen med gregoriansk sang med benediktinerne, en fra barokken av Bach og en nyere jazz-cd med den amerikanske jazzpianisten Erroll Garner. - Han var min ungdomsfavoritt.

Hva vil du anbefale P2-lytterne?

- Jeg synes det er storartet at folk lytter på radio og ser på TV, men det er et liv der ute også. Jeg anbefaler at man ikke lar mediene bli et substitutt for livet.

Radioteatret i NRK P2
Søndag kl. 15.03 og mandag kl. 19.30

www.nrk.no/radioteatret