Ny stemme i Migrapolis

Dang Trinh liker å fortelle historier med egne fotografier eller på radio. Den nye programlederen i Radio Migrapolis er opptatt av dobbeltheten i tilværelsen.

Dang Trinh er ny programleder i Radio Migrapolis

Dang Trinh er ny programleder i Radio Migrapolis

Foto: Dang Trinh / NRK

- Ja, jeg er fascinert av at ting sjelden er slik de ser ut. Jeg tror verden hadde vært et bedre sted hvis flere anerkjente at vi ikke er perfekte, og at det er helt greit, - hvis alle kunne slappe litt av på å holde fasaden, sier den 30 år gamle bergenseren. Og han fortsetter:

- Det fins alltid flere sider, og jeg synes det er spennende å se bak fasaden, der det kanskje er litt mørkt eller uhyggelig. Dette går som en rød tråd i mine fotografier og i litteraturen jeg leser.

Fra foto til radio

Dang Trinh er bergenser med vietnamesisk familie. Han har studert fotografi ved Kunsthøgskolen i Bergen og tatt pedagogikk og medievitenskap. Dang har jobbet som fotograf og lærer, men aldri laget radio før han kom til NRK i januar.

Hvordan er det å jobbe i NRK?

- Det er veldig bra. Jeg trives godt. Overgangen fra å lage fotobilder til å lage indre bilder på radio var faktisk ikke så stor. Før jeg begynte i Radio Migrapolis i august, har jeg fått prøve meg i Østlandssendingen og Kulturnytt. Nå er jeg også kåsør i Norgesglasset på P1 hver onsdag.

Hva er Radio Migrapolis?

- Programmet skal gi publikum nye perspekiver og skal få folk til å tenke nytt. - Det prøver vi å få til ved å slippe til stemmer som ikke

Else Karine Archer og Dang Trinh

Researcher Else Karine Archer og programleder Dang Trinh.

Foto: NRK

ellers er synlige i media. Radio Migrapolis gir et innblikk i det flerkulturelle Norge og vinkler sakene fra et minoritetsperspektiv. Det er ikke et rent nyhetsprogram, noe som gjør at vi kan ta oss tid til å prate mer med folk.

Hva er linken mellom Migrapolis på TV og radio?

- Vi har mer fokus på aktualiteter i radio og følger nyhetsbildet. TV-programmet spilles inn flere uker i forveien. Vi har felles redaksjonsmøter og deler på sakene. På radio er vi kun to involverte pluss en tekniker. Det er programleder og researcher.

Hva engasjerer deg?

- Humor og vennskap er to av de viktigste tingene i mitt liv. Uten en god dose humor, gjerne selvironi og gode venner som støtter deg, er du et fattig menneske, vil jeg påstå!

Hva gjør du når du ikke jobber?

- Jeg leser mye. Akkurat nå en bok av den finske forfatteren Arto Paasilinna. Han skriver lett med mørk humor om tunge teamer, - alt fra selvmord til vennskap og kjærlighet. Jeg har alltid vært glad i biblioteker! Jeg går langs hyllene uten å vite hva jeg leter etter.

- Også tar jeg bilder - portretter, landskap og interiør. Jeg jobber mye i fotoserier. Jeg synes det er interessant å se hvordan meningen forandrer seg når man setter bildene i ulike sammenhenger. Det er en måte å fortelle historier på som jeg liker.

Fotoserie

Fra fotoserien 'Buktaleren' av Dang Trinh. Om dobbeltheten i det å være tenåring; både voksen og barn, på grensen mellom uskyld og det noen ganger brutale voksenlivet. Det understrekes av skogbildet som er vakkert, men likevel dystert og mystisk. Tanken er at det visuelle i skogbildet skal smitte over på det hjemmekoselige interiøret og bildet av gutten for å understreke dobbeltheten i det vakre/hyggelige.

Foto: Dang Trinh

Hvilke bøker du vil anbefale?

- Det må bli "Den ulende mølleren", av Arto Paasilinna. Den handler om å passe inn. Det er en outsiders møte med en liten bygd. Jeg er glad i "Prosessen" av Franz Kafka, som tar for seg fremmegjøringen i det moderne samfunnet.

- En annen favorittbok er "Trekkoppfuglen", av japanske Haruki Murakami. Det er en underfundig, mørk og litt magisk bok om en mann som leter etter hans kone og katt som har forsvunnet. En bok om det rare menneskesinnet og de mørke kreftene som ulmer under den normale tilværelsen.

Radio og TV-vaner?

- Radiofront er mitt favorittprogram på radio. Jeg liker den originale vinklingen på saker, som blander høy og lavkultur på en utrolig underholdende måte. Jeg hører daglig på Nyhetsmorgen.

- Jeg liker reality-TV. Jeg tror det er fordi jeg kobler så lett av med den upretensiøse sjangeren.

Hva vil du anbefale P2-lytterne?

- Å gå på biblioteket langs hyllene og trekke ut en tilfeldig bok. Ikke være så forutinnatt. Det er til og med gratis!

Radio Migrapolis i NRK P2
søndag kl. 13.30 eller fredag 14.30.

Hør P2 direkte
eller i opptak her: Radio Migrapolis

Les mer om Migrapolis: www.nrk.no/migrapolis