NRK Meny
Normal

Trygger sjøen for båtfolket

Via DAB-radiokanalen NRK Båtvær tilbys en egen værmeldingstjeneste som er meget detaljrik og tilpasset yrkes- og fritidsflåten.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss og NRKs Petter Hox

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss t v leser spesialvarsler for båtfolket på NRK Båtvær. Distribusjonssjef Petter Hox i NRK har sørget for at DAB-kanalen nå kan høres store deler av kysten fra svenskegrensa til Trøndelag.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

NRK Båtvær er et digitalt radiotilbud (DAB) med en egen værmeldingstjeneste som er meget detaljrik og tilpasset yrkes- og fritidsflåten. NRK Båtvær finnes i tre varianter: NRK Båtvær syd, NRK Båtvær vest og NRK Båtvær nord. Her går det værvarsler kontinuerlig som oppdateres fire ganger i døgnet. DAB-signalene kan mottas minst 20 kilometer fra land.

Ny teknologi - klassiske værmeldinger

- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på båtværradioen vi starta opp på DAB-nettet i fjor. Derfor utvider vi tilbudet i år i takt med utbyggingen av DAB-sendenettet, sier fungerende radiosjef Marius Lillelien i NRK.

Sammen med Meteorologisk institutt håper NRK med en slik båtværradio at folk skal kunne ferdes tryggere på sjøen. - Dette er et godt eksempel på hvordan ny teknologi kan brukes til å forsterke en klassisk tjeneste som værmeldinga jo er, sier Lillelien.

Værvarslene er spesialtilpasset småbåtfolket og inneholder viktige opplysninger som bølgehøyder og vindstyrker. Kommunikasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet er svært fornøyd med at NRK og Meteorlogisk Institutt utvider båtværtilbudet.

Redningsselskapet applauderer

Ingvar Johnsen, Redningselskapet

Ingvar Johnsen i Redningsselskapet er svært fornøyd med en utvidet båtværradio.

Foto: Redningsselskapet

- Dette tiltaket applauderer vi. Vi i Redningsselskapet opererer med de "tre trygge" faktorer for sikker ferdsel på sjøen: Vit hvordan været blir, vit hvor du er og vit hvor du kan få hjelp, sier Johnsen.

Han sier det er knallbra at det finnes en slik radiokanal med en værtjeneste som båtfolket kan benytte seg av når de måtte ønske eller ha behov for det.

- Jeg er jo båtmann privat også og i min båt er det bare å trykke på kanal fem på radioen og da kan jeg alltid høre båtværet, sier Ingvar Johnsen i Redningsselskapet.

Med en DAB-radio i båten får du også adgang til og kan hygge deg med det øvrige etter hvert rikholdige digitale radiotilbudet.

---

Fakta NRK Båtvær

Kanalen kan tas inn langs kysten og 20 km ut fra ytre kystlinje med noen unntak fra svenskegrensa i øst, i Indre Oslofjord, langs Sørlands-kysten, Vestlandskysten og langs store deler av Trøndelagskysten.

Videre i områdene rundt Mo i Rana, Bodø, Narvik, Harstad, Tromsø, Hammerfest, Alta og Vadsø. Sjekk eksakt dekning ved hjelp av dekningskartet med søkefunksjon på.

NRK driver kanalen i tett samarbeid med Meteorologisk Institutt. Ny værmelding leses inn ca kl 09.00, ca kl 13.00 og ca kl 19.00,. Når forholdene tilsier det, vil oppdatering kunne skje hyppigere.

Tjenesten baserer seg på at den innleste værmeldingen blir sendt fortløpende til den byttes ut med en ny. NRK Båtvær sender spesialværvarsel for småbåtfolket i tre versjoner.

NRK Båtvær sør fra Meteorlogisk Institutt i Oslo, NRK Båtvær vest fra Vervarslinga på Vestlandet i Bergen og Båtvær nord fra Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø.

NRK Båtvær sør: Tjenesten er tilgjengelig på kyststrekningen Svenskegrensen – Langevåg (Bømlo), dog ikke på strekningen Ryvingen fyr – Obrestad fyr. 3 regionblokker inneholder tjenesten: Regionblokk 01 Oslo/Akershus/Østfold (12C), regionblokk 02 Østafjells (13A) og regionblokk 03 Agder/Rogaland (13F).

NRK Båtvær vest: Tjenesten er tilgjengelig på strekningene Bømlo – Sula, Svinøy fyr – Hauggjegla fyr (Smøla) og Hitra nord – Åfjord. 2 regionblokker inneholder tjenesten: Regionblokk 04 Hordaland/Sogn og Fjordane (12B) og regionblokk 06 Møre og Romsdal/Trøndelag (12C).

NRK Båtvær nord: Tjenesten er tilgjengelig i kystområdene primært ved Bodø, Narvik, Harstad, Tromsø, Alta, Hammerfest og Vadsø. Tjenesten er å finne i regionblokk 07 Nordland/Troms syd og regionblokk 12B Troms nord/Finnmark. Spesialvarslene for båtfolket kan også høres over Telenor kystradioen på VHF kl 09, 12, 15, 18 og 21.